Rikard Nordraak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rikard Nordraak
Rikard Nordraak.jpg
Født12. juni 1842
Christiania
Død20. mars 1866 (23 år)
Berlin
Gravlagt Vår Frelsers gravlund
Beskjeftigelse Komponist, akademisk musiker
Nasjonalitet Norge
Instrumentpiano

Rikard Nordraaks grav på Vår Frelsers gravlund

Rikard Nordraak (født 12. juni 1842 i Christiania, død 20. mars 1866 i Berlin) var en norsk komponist. Han er best kjent for å ha komponert musikken til den norske nasjonalsangen, som slo igjennom i 1864.

Nordraak levde en kort periode i huset i St. Olavs gate, det som fram til 2014 ble kalt Humanismens Hus. Nordraak viste tidlig musikalsk talent. 15 år gammel dro han til København for å gå handelsskole, men forlot disse studiene til fordel for musikken, og fikk undervisning av den danske sangeren og komponisten Carl Ludvig Gerlach. I 1859, 18 år gammel, reiste Nordraak til Berlin for å studere under Theodor Kullak og Friedrich Kiel, men måtte reise hjem etter et halvt år.

Tilbake i Christiania fikk han undervisning i klaverspill og komposisjon av den tyske organisten Rudolph Magnus. Senere bodde han hovedsakelig i Berlin. Her ble han kjent med pianistene Ida Lie og Erika Nissen Lie, og den norske nasjonalsangen var inspirert av samværet med dem.

Nordraak var fetter av Bjørnstjerne Bjørnson. Han skrev musikken til flere av Bjørnsons verk, som for eksempel skuespillene Sigurd Slembe og Maria Stuart eller diktene «Ingerid Sletten af Sillejord», «Killebukken, Lammet mit», «Olav Trygvason», «Der ligger et land mot den evige sne», «Løft ditt hode, du raske gutt!», «Holder du av mig» m.fl.

I København var han blitt kjent med Edvard Grieg, som var blitt en god venn. Grieg ble smittet av Nordraaks entusiasme for alt som var norsk, og tilegnet senere flere verker til ham.

Rikard Nordraak døde av tuberkulose i Berlin, bare 23 år gammel. Han ble begravet her, men levningene ble ført til Oslo og gravlagt på Æreslunden på Vår Frelsers gravlund 59 år senere, i 1925. Fremdeles står hans opprinnelige fire meter høye gravmonument i Kreuzberg, Berlin. En statue i kleberstein av Gustav Vigeland ble reist i Kristiania i 1911.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Benestad, Finn. (2009, 13. februar). Rikard Nordraak. I Norsk biografisk leksikon. Hentet 1. januar 2017.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]