Hans Gude

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hans Gude
Hans Fredrik Gude
Hans Gude OB.F03398b.jpg
Hans Gude ca. 1875
Født 13. mars 1825
Christiania
Død 17. august 1903 (78 år)
Berlin
Begravet Vår Frelsers gravlund
Nasjonalitet Norge Norge
Utmerkelser St. Olavs Orden
Felt Maleri
Periode Nasjonalromantikk
Kjente verk «Brudeferd i Hardanger» (1848)

Hans Fredrik Gude (født 13. mars 1825 i Christiania, død 17. august 1903 i Berlin) var en norsk maler. Gude var en av Norges viktigste nasjonalromantiske malere. Høifjæld fra 1857 regnes som hans hovedverk. Verdt å nevne er også Brudeferd i Hardanger fra 1848, som han utførte i samarbeide med Adolph Tidemand. Han var far til maleren Nils Gude og diplomaten Ove Gude.

Han var noe av et vidunderbarn, og fikk undervisning hos Johannes Flintoe allerede i 1837, deretter gikk han på Tegneskolen. «Møtet med Flintoes kunst ble et vendepunkt for Gude», skriver Messel, og siterer Gude: «Det var første Gang, jeg saa noget Saadant, og Henrykkelsen var ogsaa stor, hos Fader endog saa stor, at han besluttede sig til at spørge Flintoe, om han vilde undervise mig.»[1][2] Gude var ifølge Messel 12 år gammel da han så Flintoes kosmoramautstilling i Øvre Slottsgate i februar 1837. Som 16-åring kom han i 1841 til Düsseldorf . Her fikk han privatundervisning i ett år før han ble tatt opp ved kunstakademiet. Gudes yrkeskarriere fant stort sett sted i Tyskland, hvor han som lærer først var knyttet til Düsseldorf, deretter Karlsruhe, og i de siste 20 årene Berlin.

Gude mottok mens han levde en rekke norske og utenlandske ordener og æresbevisninger. I 1893 mottok han Storkorset av St. Olavs Orden. Han mottok også den svenske Nordstjerneordenen.[3]

Hans Gude var den første som ble gravlagt på Æreslunden på Vår Frelsers gravlund i Kristiania, da den ble opprettet i 1903.

Verk[rediger | rediger kilde]

Hans landskapsmalerier formidlet storheten i det norske landskapet, i mange tilfeller knyttet til høyfjellet. Senere er hans motivkrets mer knyttet til kysten. Bruken av lys og skygge, skyer og solgjennombrudd er typisk i mange av Gudes malerier. Hans betydning som lærer og inspirator for en generasjon av malere kan ikke overvurderes. Hans økonomiske støtte til mange kommende berømtheter var med på å legge grunnen for en gullalder i norsk malerkunst.

Hans kanskje mest kjente maleri er «Brudeferd i Hardanger», som han malte sammen med Adolph Tidemand. Gude malte landskapet og Tidemand personene. Maleriet ble til på bestilling til det store tablået i 1849 på Christiania Theater, hvor et stort mannskor urframførte en sang av Halfdan Kjerulf og Andreas Munch over samme tema. Både Tidemand og Gude var hjemme i Norge dette året på grunn av de revolusjonære begivenhetene i Sentral-Europa.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Frode Haverkamp. Hans Gude. Aschehoug, 1992
  • Hans Gude. Af Hans Gudes liv og værker : kunstnerens livserindringer. Utgitt og med en biografisk indledning af Lorentz Dietrichson. 1899

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Messel, Nils (2008): Oppdagelsen av fjellet. Nasjonalmuseet. s. 68.
  2. ^ Hans Gude. Af Hans Gudes liv og værker : kunstnerens livserindringer. Utgitt og med en biografisk indledning af Lorentz Dietrichson. 1899
  3. ^ Den nordiska konstutställningen 1866

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]