Harriet Backer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Harriet Backer
Portrett av Harriet Backer (1845-1932).jpg
Harriet Backer rundt 1920
Født21. januar 1845
Norge Holmestrand, Vestfold
Død25. mars 1932 (87 år)
Oslo
Gravlagt Vår Frelsers gravlund (1932–)
Søsken Agathe Backer Grøndahl
Beskjeftigelse Maler
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Kongens fortjenstmedalje
FeltMalerkunst, realisme, naturalisme, impresjonisme
Kjente verk«Solitude» 1878-80
«Blått interiør» 1883
«På blekevollen» 1886-87
«Ved lampelys» 1890
«Barnedåp i Tanum kirke» 1892
«Inngangskoner» 1892
«Interiør fra Uvdal stavkirke» 1909

«På blekevollen» 1886-87
«Kone som syr» 1890

Harriet Backer (født i 21. januar 1845 i Holmestrand, død 25. mars 1932) var en norsk maler. Hun er en av våre viktigste kvinnelige malere, og en av noen ganske få unike kvinnelige 1800-tallskunstnere. Hun er kjent for sine interiørmotiver og landskapsbilder. Bildene hennes er detaljrike og formidles med fyldige farger og stemningsfull lyssetting. Harriet Backer var en eldre søster av komponisten og pianisten Agathe Backer-Grøndahl.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

«Blått interiør» 1883, med kollegaen Asta Nørregaard som modell

Harriet Backer ble født i Holmestrand, men flyttet som 12-åring med familien til Christiania. Der fikk hun utdannelse ved Johan Fredrik Eckersbergs malerkurs, samt Christen Brun og Knud Bergsliens malerskoler. Senere var hun elev av Eilif Peterssen og Léon Bonnat. Hun studerte i München (18741878) og var tilknyttet Madame Trélats malerskole i Paris. Backer bodde i Paris i årene 18781888. Hun delte atelierleilighet med sin venninne Kitty Kielland.

Backer hadde sin debut på «Salonen» i 1880 med maleriet Solitude og hadde jevnlige sommeropphold i Norge. Hun flyttet tilbake til Norge i 1888 og nøt stor respekt som kunstner der, også blant de yngre malerne. Backer holdt sin første separatutstilling i Christiania Kunstforening i 1907.

Harriet Backer arbeidet i realisme-tradisjonen innen malerkunsten, der hun regnes både som naturalist og en tidlig impresjonist. Hun var sentral i kretsen av Fleskum-malerne som møttes på Fleskum gård i Bærum sommeren 1886. Harriet Backer vant sølvmedalje på Verdensutstillingen i 1889 og fikk Kongens fortjenstmedalje i gull i 1908. Fra 1921 mottok hun Statens kunstnerlønn.

Hun døde i sitt hjem 25. mars 1932 og er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo.

Dr. Graaruds plass i Holmestrand er det plassert en skulptur utført i 1982 av Ada Madssen som viser både Agathe og søsteren Harriet Backer, hvor Agathe sitter og har blikket mot sjøen og Harriet står og holder en palett og ser mot Holmestrandsfjellet.

Viktige verk[rediger | rediger kilde]

Noen av Harriet Backers viktigste verk er «Solitude» (malt 18781880), «Blått interiør» (1883), «Ved lampelys» (1890) og «Barnedåp i Tanum kirke» (1892).

I hennes malerier finner vi ingen ensfargede flater, hennes fargebruk er organisk og viser dynamikken i hvordan lyset faller. Arbeidsmåten hennes var etter modell fra samtidens plein air-maleri, eller friluftsmaleri. Det vil si at hun stilte seg opp direkte foran det som skulle avbildes når lyset falt slik hun anså som riktig for hennes bilder. Deretter vendte hun tilbake på samme tid av dagen inntil maleriet var ferdig. Dette er grunnen til at flere av hennes malerier gjerne tok opp til flere år å utføre.

«Ved lampelys» 1890

Ved lampelys[rediger | rediger kilde]

Maleriet Ved lampelys (1890) er av hennes viktigste verk. Her har hun vist hvordan lyset endrer karakter idet det faller over interiøret, hvordan det kaster lange skygger og hvordan det reflekteres i speilet. Fra den glødende ovnen kastes lyset over stolen.

«Inngangskoner» 1892

Inngangskoner[rediger | rediger kilde]

Maleriet Inngangskoner (1892) er en skisse fra Tanum kirke, som viser en kirkelig skikk som gikk ut av bruk i 1920-årene. Etter en fødsel skulle en kvinne bli velsignet og renset av presten før hun igjen fikk trå inn i kirkerommet. Motivet i dette maleriet er nettopp denne hendelsen, hvor to kvinner blir velsignet og renset av presten. Motivet er malt friskt og luftig, og interiøret lyses opp av et allestedsværende sommerlys.

«Interiør fra Uvdal stavkirke» 1909

Uvdal stavkirke[rediger | rediger kilde]

Motivet i maleriet Uvdal stavkirke (opprinnelig: Interiör i Opdal Kirke, 1909) er kirkens alter. Betrakteren står i midtskipet og Uvdal stavkirkes karakteristiske midtstolpe har fått en sentral plass. Lyset er også her påtakelig og alteret bader i det. Også kvinnen til venstre bader i lyset, og det er så påtakelig at en undrer seg over om det er fordi det gir leselys eller om det er fordi hun er en fattig kone (?) som velsignes med lys fordi hun er uten fast plass (?) i kirken.

Bygda Uvdal i Numedal het Opdal da Harriet Backer malte i kirken 1904-1909. Dalen skiftet navn til Uvdal 22. januar 1932 (knapt måneder før Harriet Backer døde). Den gamle stavkirken ble erstattet av en ny kirke -Uvdal Kirke- i 1893, og stavkirken var altså ute av bruk da Backer malte der.

Utstillinger[rediger | rediger kilde]

Flere av de største museer og kunstsamlinger i landet har bilder av Harriet Backer, bl.a Nasjonalgalleriet (hvorav to malerier er utstilt på Nordnorsk Kunstmuseum), Bergen kunstmuseum og Rasmus Meyers Samlinger. Dessuten eier Bærum kommune flere verk.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]