Hopp til innhold

Krokodiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Krokodille»)
Krokodiller
Nilkrokodiller i Le Bonheur Crocodile Farm i nærheten av Stellenbosch i Sør-Afrika
Nomenklatur
Crocodylia
Populærnavn
krokodiller
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseKrypdyr
Økologi
Antall arter: 25[1]
Habitat: halvakvatisk
Utbredelse: i tropisk klima
Inndelt i

Krokodiller (Crocodylia) er de fysisk største nålevende krypdyrene; krokodillefamilien består av 27 arter. Krokodillene oppsto trolig for omkring 84 millioner år siden.

Anatomi[rediger | rediger kilde]

De er karakterisert ved hodet med den langstrakte snuten. Øyne og nesebor er sterkt fremspringende på oversiden av hodet. Kjevene er store med kjegleformede tenner. Nye tenner dannes hele livet igjennom til erstatning for de utslitte. De har fem tær på forbena og fire på bakbena. Tærne er til en viss grad forbundet med svømmehud. Halen er lang, kraftig og sammenpresset fra siden, den tjener som svømmeredskap. Ryggen dekket av hornskjold, i tillegg til beinplater i lærhuden.

Hjernen er ganske avansert. Hjertet er i motsetning til for andre nålevende krypdyr delt i to forkamre og to hjertekamre. Denne egenskapen deler krokodillene med fuglene, som er søstergruppen deres.

Forplantning[rediger | rediger kilde]

Alle krokodiller legger egg. Hos flere arter vokter voksne krokodiller eggene og tar seg til en viss grad av ungene. Typisk er det slik at det bygges et slags rede hvor eggene dekkes over med plantedeler eller jord. Temperaturen påvirker kjønnet, og lav temperatur gir bare hunner, mens høy temperatur gir hanner. Når moren hører lyd fra de nyklekte ungene blir de gravet fram. Flere arter tar med seg ungene til vannet ved å bære dem i munnen.

Fossiler[rediger | rediger kilde]

Mekosuchinae er en gruppe av krokodiller som døde ut da mennesker koloniserte stillehavsøyene. Det er usikkert om de skal regnes som en underfamilie av ekte krokodiller, eller om de utgjør en egen familie, Mekosuchidae, innenfor Crocodyloidea.

Man kjenner også til flere utdødde dyreformer som ligner krokodiller, deriblant noen som i enda større grad var knyttet til vann og som hadde ben som lignet luffer. En av disse var Geosaurus, som man har funnet fossiler av ganske langt nord.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

De nålevende krokodillene omfatter en tyvetalls arter som gjerne deles i hovedgruppene gavialer, «ekte» krokodiller, alligatorer og kaimaner.

Inndelingen av de nålevende krokodillene (gjengitt i hierarkisk skrivemåte):

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Reptile Database». Besøkt 9. januar 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]