Hopp til innhold

Tresko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tradisjonelle, nederlandske tresko laget av poppel. Rødmalinga på toppen er et vanlig motiv som skal etterlikne en lærreim. På 1800-tallet brukte nederlenderne «klompen» som finsko, malte og dekorerte. Tresko blir fortsatt solgt og brukt i Nederland, ikke minst som suvenirer.
Kort «filmavis» om treskoproduksjon og salg i Nederland 1925.

Tresko er sko laget av tre.

Tresko utstilt i Hosanger Treskofabrikk, et lite tresko-museum på HosangerOsterøya i Hordaland fylke.

Historikk

[rediger | rediger kilde]

I antikken fantes det tresko i form av sandaler med tresåler og lærremmer, dengang blant annet kalt gallicae («gallersko»), et ord som kan ha gitt opphav til kalosjer. Også i middelalderen var tresandaler eller undersko ikke uvanlig. De ble kalt patiner og skulle beskytte for eksempel snabelsko av lær mot vann og søle. Seinere ble uthulte tresko vanlig arbeidsfottøy for bønder. Som dette brukes de fremdeles flere steder i Europa. Tresko var også vanlig blant arbeidere og fattigfolk på 1800- og 1900-tallet. Under den industrielle revolusjon i Storbritannia ble tresko for eksempel tatt i bruk av fabrikk- og gruvearbeidere. På fransk heter tresko «sabot», som er grunnlaget for ordet sabotasje; begrepet skal ha oppstått i den franske fagbevegelsen på 1870-tallet da arbeiderne som pressmiddel mot arbeidsgiverne ofte stanset fabrikkene ved å kaste treskoene i maskinene. På 1800-tallet brukte man i Nederland «klompen» som finsko, malte og dekorerte.

Tresko som mote

[rediger | rediger kilde]

1960-tallet dukket tresko opp i motebildet. Det var sko med tresåler og overlær av lær. Siden ble de borte i motebildet, men i 2010 var de tilbake igjen, og flere moteskapere viste da tresko i sine kolleksjoner.[1] Også i 2021 skrev norske trendjournalister at treskoene var tilbake i motebildet.[2]

Tresko som symbol

[rediger | rediger kilde]
Tresko i våpenet til Friedrichswald i Tyskland.

En stilisert tresko finnes i våpenskjold gjengitt i segl fra håndverkere i både Danmark og Norge, samt i kommunevåpen fra bl.a. Frankrike og Tyskland.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Tresko er trendy nå». www.klikk.no (norsk). Det Nye. 26. april 2010. Besøkt 17. juni 2022. «Allerede i fjor skrev vi at treskoene var på vei inn i motebildet, men denne våren og sommeren tar det virkelig av. | Designhus som blant annet Chanel, Louis Vuitton, Miu Miu og Prada har alle inkludert tresko i ulike varianter i sine kolleksjoner for sesongen. Og selvfølgelig har også billigere merket hevet seg på denne trenden.» 
  2. ^ Einarsdóttir, Ida Elise Eide (29. juni 2021). «Nå er denne utskjelte skoen tilbake». kk.no (norsk). Besøkt 17. juni 2022. «Clogs eller tresko, som det heter på godt norsk, er overalt denne sommeren. Trenden er riktignok ikke ny, men koronakrisen med tilhørende sosiale distansering og hjemmekontor har fungert som den velkjente bensinen på bålet her. | Luksusmotehus som Hermès, Louis Vuitton, Dior og Chanel har for lengst vist sine varianter av treskoen, og har ifølge motenettstedet Marie Claire gjort fottøyet til en ekte garderobeklassiker.» 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]