Snøscooter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Snøscooter
Fritidskjøring med snøscooter.
Fra Alta, Finnmark.

En snøscooter, snøskuter eller beltemotorsykkel er et kjøretøy som blir drevet framover av en forbrenningsmotor koblet til ett eller to belter av kevlar-armert komposittgummi[trenger referanse] med kammer som blir styrt ved hjelp av frontmonterte ski. Snøscootere er konstruert for å brukes på snø eller is. Noen eldre modeller kan ha to belter og ei ski. Ett belte og to ski er mest vanlig i dag, men det finnes også modeller med to ski og to belter. Man fikk også snøskutere med én ski og ett belte, disse blir kalt «Snowhawk».

Det er fem store snøscooterprodusenter, Polaris (USA), Ski-Doo (Canada), Yamaha (Japan / USA), Arctic Cat ( USA/Japan Yamaha/Suzuki) og Lynx (Finland, eid av Bombardier, som også eier Ski-Doo). Det finnes ingen snøscooterprodusenter i Norge, men det er én produsent av snøscootersleder.[hvem?]

Dampslede var en forløper til snøscooteren.

Ulike typer[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere typer snøscootere. De vanligste kategoriene er sport/løype-, crossover/hybrid, løssnø- og arbeidsscooter.

  • Sports/løype-scooterne har den vanligste beltelengden på 307-327cm og 35-38 cm bredde med knaster som vanligvis er 32-44mm høye, men finnes også i 305cm, 325cm og 330cm. Sports/løypescootere har vanligvis litt forsterkninger i ramme og kraftigere støtdempere for å takle kraftige ujevnheter og hopp.
  • Crossover/hybrid-skuerne har et middels langt belte som vanligvis er ca. 345-665cm, 38-42 cm brede og med knaster som er fra 32-52mm høye, disse er laget for å kjøres både på, og utenfor løype og er derfor en kombinasjon av løypescoteree og løssnøscootere.
  • Løssnøscootere har ulike lengder på beltet, men alle har som regel et langt belte oppimot 365cm og lengre, bredden er det samme som på crossoverscooterne, men knastene er vanligvis 51-65 mm høye for å få bedre tak i snøen utenfor løype. Forstillingen er også litt annerledes enn sport/løype- og crossover/hybrid, det er kortere avstand mellom skiene for å gjøre scooteren mer lettmanøvrert og gjøre det lettere å holde den på en ski. Disse maskinene er ofte bygget med mindre kjølevolum, svakere/lettere ramme og vogn for å minimalisere vekt. En avart av disse er Asult/AC HCR-segmentet av maskiner primært bygget for bakkeløp. Med stivere belter (90 durometer) og bedre, bredere frontfjæring, høykvalitets dempere og forsterkninger på konstruksjonene.
  • Arbeidsscootere har et bredere belte på rundt 38-60cm bredde og en lengde tilsvarende løssnøscootere, men med knaster tilsvarende løypescootere. Dette er for å få mest mulig kontaktflate med snøen og flyte på den for å få gode trekkegenskaper når man sleper tung last.

Snøscooter i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er kjøring med snøscooter regulert av lov om motorferdsel i utmark og vassdrag.[1] Denne loven kom i 1978 og ble revidert i 1988. Før loven ble innført, var det fri ferdsel i utmark.

Det er nå[når?] åpnet for at kommuner i Norge kan tilrettelegge løypenett for rekreasjonskjøring med snøscooter. Det finnes løyper i Nord- og Sør-Norge. Det er fremdeles svært strenge føringer i Norge sammenlignet med Sverige, USA, Finland og andre land med tilsvarende forhold. Det norske regelverket er svært likt det som praktiseres i de mest sårbare områdene i USA som Yellowstone.[trenger referanse]

Lov om motorferdsel i utmark gjelder ikke i innmark, privat vei, havis og på Svalbard.[trenger referanse] I vegtrafikkloven omtales snøscootere som beltemotorsykkel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lovdata: Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]