Snøscooter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Snøscooter
Fritidskjøring med snøscooter.
Fra Alta, Finnmark.

En snøscooter, snøskuter eller beltemotorsykkel er et kjøretøy som blir drevet framover av en forbrenningsmotor koblet til ett eller to gummibelter med kammer og som blir styrt ved hjelp av frontmonterte ski. Noen eldre modeller kan ha to belter og ei ski. Et belte og to ski er mest vanlig i dag, men det finnes også modeller med to ski og to belter. Man får også snøskutere men én ski og et belte, disse er kalt "Snowhawk". Fremkommelighet og skånsomhet mot naturen er snøskuterens sterkeste side, den har derfor normalt ikke behov for vei eller preparerte leder. Snøskutere er konstruert for å bli brukt på snø eller is. Tidligere hadde de fleste snøscootere en totakts bensinmotor med innsprøytning.

I den senere tid har firetaktsmotorer med blitt vanlig hos alle fabrikanter. En moderne snøskuter er underlagt svært strenge utslipps- og støykrav. De bygges i lettvekts materialer som aluminium, magnesium, karbonfiber og andre kompositmaterialer. Dette kombinert gir en moderne snøskuter svært liten egenvekt, høy effekt og liten miljøpåvirkning.

Det finnes i dag fem store snøskuterprodusenter, Polaris (USA), Ski-Doo (Canada), Yamaha (Japan / USA), Arctic Cat ( USA/Japan Yamaha/Suzuki) og Lynx (Finland, eid av Bombardier, som også eier Ski-Doo). Det finnes for øvrig ingen snøskuterprodusenter i Norge, men det er en produsent av snøskutersleder.

Snøscooter i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er kjøring med snøskuter regulert av lov om motorferdsel i utmark og vassdrag.[1] Denne loven kom i 1978 og ble revidert i 1988. Før denne loven ble innført, var det fri ferdsel i utmark. Det ligger nå an til at forvaltningen skal overføres til komunnene.

I enkelte kommuner i Norge er det med dispensasjoner tilrettelagt med løypenett for rekreasjonskjøring med snøskuter. Disse finnes både i Nord- og Sør-Norge. Lov om motorferdsel i utmark gjelder ikke i innmark, privat vei, havis og på Svalbard. Denne praksisen blir nå tatt i bruk i flere komunner.

I vegtrafikkloven omtales snøskuter som beltemotorsykkel.

Det finnes flere typer snøskutere.

De vanligste kategoriene er sport/løype-, crossover/hybrid, løssnø- og arbeidsskuter. Sports/løype-skuterne har den vanligste beltelengden på 307-327cm og 3538cm bredde med knaster som vanligvis er 32-44mm høye, men finnes også i 305cm, 325cm og 330cm. Sports/løøypeskutere har vanligvis litt forsterkninger i ramme og kraftigere støtdempere for å takle kraftige ujevnheter og hopp.

Crossover/hybrid-skuerne har et middels langt belte som vanligvis er ca. 345-665cm, 28-42 cm brede og med knaster som er fra 32-52mm høye, disse er laget for å kjøres både på, og utenfor løype og er derfor en kombinasjon av løypeskutere og løssnøskutere.

Løssnøskutere har ulike lengder på beltet, men alle har som regel et belte på over 365cm, bredden er det samme som på crossoverskuterne, men knastene er vanligvis 51-65mm høye for å få bedre tak i snøen utenfor løype. Forstillingen er også litt annerledes enn sport/løype- og crossover/hybrid, det er kortere avstand mellom skiene for å gjøre skuteren mer lettmanøvrert og gjøre det lettere å holde den på en ski. En avart av disse er Asult / AC HCR segmentet med maskiner primært bygget for bakkeløp. Med stivere belter (90 durometer) og bedre, bredere frontfjæring og høykvalitets dempere.

Arbeidsskutere har et bredere belte på rundt 38-60cm bredde og en lengde tilsvarende løssnøskutere, men med knaster tilsvarende løypeskutere. Dette er for å få mest mulig kontaktflate med snøen og flyte på den for å få gode trekkegenskaper når man sleper tung last.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lovdata: Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag

Se også[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Snowmobiles – bilder, video eller lyd