Snøscooter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Snøscooter
Fritidskjøring med snøscooter.
Fra Alta, Finnmark.

En snøscooter, snøskuter eller beltemotorsykkel er et kjøretøy som blir drevet framover av en forbrenningsmotor koblet til et eller to gummibelter med kammer som blir styrt ved hjelp av frontmonterte ski. Noen eldre modeller kan ha to belter og ei ski. Et belte og to ski er mest vanlig i dag, men det finnes også modeller med to ski og to belter. Man får også snøskutere med én ski og et belte, disse blir kalt "Snowhawk". Fremkommelighet og skånsomhet mot naturen er snøscooterenss sterkeste side, den har derfor normalt ikke behov for vei eller preparerte leder. Snøscootere er konstruert for å brukes på snø eller is. Tidligere hadde de fleste snøscootere en totakts bensinmotor med innsprøytning.

I senere tid har firetaktsmotorer blitt vanlig hos alle fabrikanter. En moderne snøscooter er underlagt svært strenge støy- og utslippskrav. De bygges i lette materialer som aluminium, magnesium, karbonfiber og andre komposittmaterialer. Det gir en moderne snøscooter svært liten egenvekt, høy effekt og liten miljøpåvirkning.

Det finnes i dag fem store snøscooterprodusenter, Polaris (USA), Ski-Doo (Canada), Yamaha (Japan / USA), Arctic Cat ( USA/Japan Yamaha/Suzuki) og Lynx (Finland, eid av Bombardier, som også eier Ski-Doo). Det finnes ingen snøscooterrprodusenter i Norge, men det er en produsent av snøscootersleder.

Snøscooter i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er kjøring med snøscooter regulert av lov om motorferdsel i utmark og vassdrag.[1] Denne loven kom i 1978 og ble revidert i 1988. Før loven ble innført, var det fri ferdsel i utmark. Det ligger nå an til at forvaltningen skal overføres til komunnene.

I enkelte kommuner i Norge er det med dispensasjoner tilrettelagt med løypenett for rekreasjonskjøring med snøscooter. Disse finnes både i Nord- og Sør-Norge. Lov om motorferdsel i utmark gjelder ikke i innmark, privat vei, havis og på Svalbard. Denne praksisen blir nå tatt i bruk i flere komunner.

I vegtrafikkloven omtales snøscooterter som beltemotorsykkel.

Det finnes flere typer snøscootere.

De vanligste kategoriene er sport/løype-, crossover/hybrid, løssnø- og arbeidsscooter. Sports/løype-scooterne har den vanligste beltelengden på 307-327cm og 3538cm bredde med knaster som vanligvis er 32-44mm høye, men finnes også i 305cm, 325cm og 330cm. Sports/løypescootere har vanligvis litt forsterkninger i ramme og kraftigere støtdempere for å takle kraftige ujevnheter og hopp.

Crossover/hybrid-skuerne har et middels langt belte som vanligvis er ca. 345-665cm, 28-42 cm brede og med knaster som er fra 32-52mm høye, disse er laget for å kjøres både på, og utenfor løype og er derfor en kombinasjon av løypescoteree og løssnøscootere.

Løssnøscootere har ulike lengder på beltet, men alle har som regel et belte på over 365cm, bredden er det samme som på crossoverscooterne, men knastene er vanligvis 51-65mm høye for å få bedre tak i snøen utenfor løype. Forstillingen er også litt annerledes enn sport/løype- og crossover/hybrid, det er kortere avstand mellom skiene for å gjøre scooteren mer lettmanøvrert og gjøre det lettere å holde den på en ski. En avart av disse er Asult/AC HCR segmentet med maskiner primært bygget for bakkeløp. Med stivere belter (90 durometer) og bedre, bredere frontfjæring og høykvalitets dempere.

Arbeidsscootere har et bredere belte på rundt 38-60cm bredde og en lengde tilsvarende løssnøscootere, men med knaster tilsvarende løypescootere. Dette er for å få mest mulig kontaktflate med snøen og flyte på den for å få gode trekkegenskaper når man sleper tung last.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lovdata: Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag

Se også[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Snowmobiles – bilder, video eller lyd