Alkmaar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alkmaar
Alkmaar

Flagg

Våpen

Kart over Alkmaar

LandNederland Nederland
ProvinsNoord-Holland
Areal31,22 km²
Befolkning93 926 (2007)
Bef.tetthet3183 innb./km²
Høyde over havet1 meter
Bystatus1254
Politikk
BorgermesterPiet Bruinooge
NettsideNettside

Alkmaar
52°37′0″N 4°45′0″E

Alkmaar (vestfrisisk Alkmare) er en kommune og by i Nederland i provinsen Noord-Holland med omtrent 95 000 innbyggere.

Alkmaar er kjent for det tradisjonelle ostemarkedet.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Alkmaar ligger nord i provinsen Noord-Holland, i den nordvestlige delen av Nederland. Byen ligger like bak sanddynene, og strendene i  Egmond aan Zee og Bergen aan Zee ligger kun et par kilometer vest for byen. Målt i en rett linje ligger den nederlandske hovedstaden Amsterdam 30 kilometer sør for Alkmaar.

Historie[rediger | rediger kilde]

Alkmaar ble først nevnt på 900-tallet og fikk bystatus i 1254. De eldste delene av Alkmaar ligger på en gammel sandbanke som ga vern mot havet i middelalderen. Resten av byen liger bare noen meter over havet og består av en av de eldste polderene som eksisterer.

I 1573 klarte byen å stå imot en beleiring fra spanske styrker ledet av Fernando Álvarez de Toledo av Alba. Alkmaar var den første byen i Nederland som ble frigjort fra den spanske okkupasjonen og dette var et vendepunkt i åttiårskrigen.

Seieren ga opphav til uttrykket Bij Alkmaar begint de victorie («Seier begynner i Alkmaar»). Hendelsen blir fremdeles feiret hvert år den 8. oktober i byen, dagen da beleiringen tok slutt.

I 1799, under de franske revolusjonskrigene, erobret en engelsk-russisk styrke byen, men ble til slutt overvunnet i slaget ved Castricum. Den franske seieren ble minnet på Triumfbuen i Paris som «Alcmaer».

Noordhollandsch Kanaal åpnet i 1824 og ble gravd gjennom Alkmaar. I 1865 ble det åpnet jernbaneforbindelse mellom Alkmaar og Den Helder og i 1867 mellom Alkmaar og Haarlem.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Alkmaar er mest kjent for osten sin. Hver fredag bli det tradisjonelle ostemarkedet avholdt med menn i hvite drakter og stråhatter som bærer de store ostene på bårer frem til vektskålene.

Alkmaar har mer enn fire hundre monumenter, Waag fra det fjortende århundre, den praktfulle rådhuset, Grote Kerk, mange gårdsrom, fasader og kanaler. Stedelijk Museum er moro for ung og gammel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]