Aix-en-Provence

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aix-en-Provence

Flagg

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionProvence-Alpes-Côte d'Azur
DepartementBouches-du-Rhône
StatusKommune
Postnummer13080
Areal186,08 km²[1]
Befolkning147 478[2] (2021)
Bef.tetthet792,55 innb./km²
Høyde o.h.173 meter
Nettsidewww.aixenprovence.fr
Kart
Aix-en-Provence
43°31′40″N 5°26′44″Ø

Aix-en-Provence, eller bare Aix [eks], (oksitansk: Ais de Provença eller Ais de Prouvènço) er en universitetsby og kommune som ligger sør i Frankrike, omtrent 30 km nord for Marseille. Byen har i dag cirka 140 000 innbyggere, av dette ca. 30 000 studenter, og er sous-préfecture (administrasjonsby) i departementet Bouches-du-Rhône i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Historie[rediger | rediger kilde]

Maleri fra 1400-tallet av kong René av Anjou og dronninga hans, Jeanne de Laval. Bildet befinner seg i Aix-en-Provence.

Byen ble grunnlagt i 122 f.Kr. ved en varm vannkilde av den romerske konsulen Sextius Calvinus, som kalte opp byen etter seg og vannet, Aquae Sextiae. På 300-tallet hadde byen vokst til metropolen Narbonensis Secunda. I mellomalderen var Aix hovedstad i den tidlige provinsen Provence. Størst var den fra 1100-tallet av, da den var et lærings- og kultursenter under huset av Aragón og Anjou.

Sammen med resten av Provence gikk byen til den franske kronen i 1487, og i 1501 opprettet Louis XII parlamentet i Provence, som eksisterte fram til 1789.

Geografi og klima[rediger | rediger kilde]

Aix-en-Provence ligger på en slette, der en kan se utover elven Arc, omtrent en kilometer fra den høyre bredden av elven. Byen stiger sakte oppover fra nord til sør, og Montagne Sainte-Victoire er lett synlig i øst. Aix ligger i Sør-Frankrike og har middelhavsklima. Middeltemperaturen i januar er 5 ℃, og i juli 22 ℃. Byen har i snitt 300 dager med sol, og 91 med regn. Byen ligger stort sett i le for den kalde mistralvinden, men til tider kan vinden gi kalde forhold.

Kjente personer fra Aix[rediger | rediger kilde]

Landemerker[rediger | rediger kilde]

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Aix-en-Provence

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[3]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]