Cochin internasjonale lufthavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cochin internasjonale lufthavn
Nedumbassery Airport
കൊച്ചി അന്താരാഷ്ട്ര വിമാനത്താവളം
IATA: COC – ICAO: VOCI
Basisdata
FlyplasstypeSivil
EierCochin International Airport Limited
BetjenerErnakulam. Cochin, Kerala
PlasseringErnakulam
Høyde9 m / 30 ft
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
29/09 3 400 11 355 Asfalt
Statistikk (1999)
Passasjerer; 2,5 millioner
Frakt (tonn)
Nettside
https://web.archive.org/web/20160202091225/http://www.aai.aero/allAirports/cochin_airpo_gi.jsp
Kart
Cochin internasjonale lufthavn
10°09′20″N 76°23′29″Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Cochin internasjonale lufthavn (IATA: COKICAO: VOCI), også kjent som Nedumbassery Airport, ligger ved Nedumbassery, ca 30 km. fra Kochi, Kerala i India. Flyplassen er hovedbasen for Air India Express og er en viktig flyplass for flere andre selskaper i India, som f.eks GoAir, Indigo, JetAirways, Kingfisher Airlines og andre. Det er den fjerde mest travle flyplass i India med internasjonal trafikk og den travleste i Kerala både internasjonal og innenlands trafikk. Den ble offisielt åpnet mai 1999 og 1. juni ble all trafikk overført fra den tidligere flyplass som lå på marinebasen på Willingdon Island

Flyplassen er den første i India som er blitt bygget som et privat aksjeselskap. Nesten 10 000 indere bosatt i utlandet, i nærmere 30 land meldte sin interesse til å tegne seg som aksjonærer. Cochin lufthavn er den mest lønnsomme flyplass i India til tross minkende trafikk og inntekter for mange flyplasser i India.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Terminalbygningen er bygget i tradisjonell Kerala arkitektur. Flyplassen er eiet av Cochin International Airport Limited (CIAL), et aksjeselskap, eiet av et stort antall indiske investorer bosatt utenfor India, større indiske selskaper og en 13% eierandel av Keralas regjering og en tilsvarende eierandel av den indiske stat. Dette er den første flyplass i India som er finansiert med en minoritets eierandel av det offentlige; 26%. Keralas statsminister, for tiden V. S. Achuthanandan er i kraft av sin stilling styreformann i CIAL.

Tradisjonell Kerala-arkitektur preger lufthavnen

Med en 3 400 m. runway kan flyplassen betjene alle eksisterende flytyper i internasjonal trafikk. Den betjente 2,5 millioner passasjerer i 2006-2007. Det er 464 innenlandske og 314 internasjonale flybevegelser pr. uke. Den har en taxebane parallell til rullebanen i hele dens lengde. For tiden er de største fly som benytter lufthavnen Boeing 777-200ER som benyttes av Emirates til Dubai og Air Indias Boeing 747-400 til Riyadh.

Totale byggekostnader var 3,15 milliarder rupees (omtrent 500 millioner NOK). Flyplassen har separate terminaler for innenlands og internasjonal trafikk. Bakketjenesten blir ivaretatt av Air India. Drivstoffet blir levert av Bharat Petroleum. Begge har ytet rentefrie lån til CIAL.

Flyplasselskapet, CIAL eier et større område rundt lufthavnen, og det foreligger konkrete planer om forretningsmessig utvikling av området. En masterplan med en prislapp på 35 milliarder rupee omfatter bygging av en 18 hulls golfbane, forretningssenter, hoteller, shoppingområder, et industri- og et IT senter.

Historie[rediger | rediger kilde]

  • Oktober 1991 – Keralas regjering vedtar å bygge en ny flyplass i Cochin, i stedet for utvidelse av flyplassen på marinebasen på Willingdon Island.
  • Mars 1993 – Planen godkjennes av Indias luftartsministerium.
  • 25, mai 1999 – Offisiell åpning foretas av Indias president K. R. Narayanan.
  • 1. juni 1999 – Innenlandsflyvninger overføres fra Willingdon Island.
  • 10. juni 1999 – Air India tar flyplassen i bruk.
  • 21. juni 1999 – Første Boeing 747 lander.
innsjekingskranker på Cochin internasjonale lufthavn
Air-India Express Boeing 737-800 ved Gate 3
Fly på flyplassen
Avgangshallen på Cochin internasjonale lufthavn
Air-India Express Boeing 737-800 taxer mot rullebanen

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

Passasjerterminaler[rediger | rediger kilde]

Flyplassen har to terminaler. Innenriksterminalen omfatter 3 000 m², delt i to avdelinger, en for ankomst og en for avrreise. Ledsagere og møtende til passasjerene kan komme inn i bygningene mot å kjøpe en gjestebillett til 50 rupee, (ca. 15 kroner). Denne gir ikke-reisende adgang frem til området for sikkerhetskontrollen. Avgangshallen har 20 innsjekkingsskranker, inkludert fem for Business Class. Den har også fem sluser for sikkerhetskontroll og et stort venteområde som rommer 400 passasjerer. Det er også et eget venteområde for Business Class og et eget venteområde for familier med småbarn hvor det er anledning til bleieskift for de yngste passasjerene.

Ankomsthallen har to bagasjekaruseller og der er det ekspedisjonsskranker for turoperatører, bilutleie og en egen skranke hvor drosjer kan forhåndsbetales.

Den internasjonale terminalen omfatter 16 000 m² delt mellom avgang og ankomst. Begge hallene kan romme 1 200 personer. Det finnes 30 elektroniske innsjekkingsautomater, inklusive fem for Business Class. Den har også 30 skranker for passkontroll, 10 sikkerhetssluser og fem skranker for tollklarering. Lufthavnavgift for avreisende passasjerer er avskaffet og tollklarering er relativ rask. Ventehallen ligger i andre etasje som er meget rommelig med plass til 1 500 passasjerer som venter på å bli ropt opp for ombordstigning. Det er to separate venterom for First og Business Class. Det er syv utganger med fem ombordstigningsbroer.

Ankomsthallen har flere skranker for bank og valuteveksling, 23 skranker for passkontroll og fire store bagasjekaruseller, åtte rød og to grønne kanaler for toll. Ankomsthallen har også skranker for bilutleie, hotell og valuteveksling nær utgangen.

Shopping[rediger | rediger kilde]

For å øke inntekstgivene ikke flyrelatert virksomhet har CIAL gitt flere forretninger adgang til å etablere seg med utsalg på flyplassen. Tax-Free butikken er en av de største i India. Ankomsthallen har også et stort Tax-free område på 1 400m² delt over to etasjer hvor det er et godt utvalg i ledende merker av alkohol, parfymer, sjokolade, kunsthåndverk, ur, gull, bøker og elektronikk. Tax-Free butikken i avgangshallen er under bygging (2010), men i et mindre utsalg på 200 m² kan passasjerene gjøre sine innkjøp i et begrenst urvalg av de vanlige Tax-Free varer.

Et stort shoppingområde i avgangshallen innenlands fører et utvalg av Kerala-spesialiteter som kunsthåndverk ol. -

Andre fasiliteter[rediger | rediger kilde]

Begge terminaler har tilgang til inernett og flyplassen har syv overnattingsrom i den internasjonale terminalen for transit- eller passasjerer som skal avsted med et tidlig fly. Disse kan bestilles på en «first come-first serve» basis. Gratis telefon for lokalsamtaler. Postkontor. Store plasmaskjermer i alle venterom for underholdning og lekerom for barn.

Terminaler, selskap og destinasjoner[rediger | rediger kilde]

Flyselskap Destinasjoner Terminal
Air Arabia Sharjah Internasjonal
AirAsia Kuala Lumpur Internasjonal
Air India Dammam, Jeddah, Riyadh Internasjonal
Air India operated by Indian Airlines Kozhikode, Mumbai, Trivandrum Internasjonal
Air India Express Abu Dhabi, Al Ain, Bahrain, Doha, Dubai, Kozhikode, Kuwait, Manglore, Mumbai, Muscat, Salalah, Sharjah, Thiruvananthapuram Internasjonal
Bahrain Air Bahrain Internasjonal
Condor Flugdienst Bahrain, Frankfurt (starter 4. november) Internasjonal
Emirates Dubai Internasjonal
Etihad Airways Abu Dhabi Internasjonal
GoAir Ahmedabad, Bangalore, Delhi,Goa, Mumbai (Pune fra 2, oktober 2010) Innenlands
Gulf Air Bahrain Internasjonal
Indian Airlines Agatti, Bangalore, Bhopal, Calicut, Chennai, Coimbatore, Delhi, Goa, Hyderabad, Mumbai, Thiruvananthapuram Innenlands
Indian Airlines Muscat, Sharjah Internasjonal
IndiGo Ahmedabad, Bangalore, Chennai, Delhi, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Mumbai Innenlands
Jet Airways Ahmedabad, Bangalore, Chennai, Delhi, Hyderabad, Kolkata, Mumbai Innenlands
Jet Airways Bahrain, Doha, Muscat, Sharjah Internasjonal
JetLite Delhi, Hyderabad Innenlands
Kingfisher Airlines Agatti, Bangalore, Chennai, Delhi, Hydrebad, Kolkata, Mangalore, Mumbai Innenlands
Kuwait Airways Kuwait Internasjonal
Nas Air (Saudi Arabia) Riyadh Internasjonal
Oman Air Muscat Internasjonal
Qatar Airways Doha Internasjonal
Saudi Arabian Airlines Dammam, Jeddah, Riyadh Internasjonal
SilkAir Singapore Internasjonal
SpiceJet Ahmedabad, Delhi, Goa, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Mumbai Innenlands

Det er ventet at Srilankan Airlines starter med en flyvning til Colombo i løpet av 2010.

Det har også vært fremmet ønsker om direkte flyvninger til Europa, og en undersøkelse som er gjennomført viste et behov for tre ukentlige flyvninger. British Airways vil trolig starte opp med flyvninger til London.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]