Ull (tekstil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ull
Ull fra australske merinofår
Ull som spinnes til tråd.

Ull er hår fra pelsen på forskjellige dyr. I dagligtale er ull en tekstil råvare fremstilt av ull fra sau, men kan også komme fra geit eller andre dyr som har pels med lange hår. Ull spinnes til garn eller tråd og brukes til fremstilling av filt.

Ull er varmt materiale som isolerer godt, fuktighet blir liggende utenpå og trekkes ikke inn. Ullfibre er skjoldete.

Klesplagg laget av ull har egenskapen at det oppleves varmt, pga. luft mellom fibrene. Ullplagg kan ikke vaskes med for varmt vann eller sentrifugeres, for da blir fibrene ødelagt.

I motsetning til bomull som er et karbohydrat framstilt fra et mykt fiber som vokser rundt frøene til plantearter av slekten Gossypium, er ulltråder en form for protein.

Da ullfiber er "treksvake" anvendes den ikke til tauverk; den har tilbøyelighet til at briste i lengderetningen og adskiller seg fra andre tekstilmaterialer. Det er derfor en spesiell ullindustri adskilt fra tekstilindustriens øvrige utvikling.

Ullindustri i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge leveres ¾ av all ull inn til ullstasjoner hvor ulla sorteres og klassifiseres. Av denne ulla selges 70-80 prosent til utenlandske produsenter, mens de resterende 20-30 prosentene selges til norske ullvareprodusenter[1]. Vi har fortsatt noen spinnerier og garnprodusenter som lager garn i Norge av norsk ull, deriblant Rauma Ullvarefabrikk, Hillesvåg Ullvarefabrikk og Sandnes garn.

Ullsorter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ull - Norilia». www.norilia.no. Besøkt 24. februar 2016. 

Se også[rediger | rediger kilde]