Hawaii (øy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hawaii eller Big Island
VulkanerBig Island i Hawaii

Øya Hawaii kalles også Big Island og er den største og yngste av øyene i det vulkanske arkipelet som utgjør Hawaiiøyene, der den er en av åtte større vulkanske øyer. Øya hevdes å være oppkalt etter den polynesiske navigatøren Hawai’iloa, som skal ha oppdaget øyene. For å unngå misforståelser mellom delstaten Hawaii og øya Hawaii refererer ofte befolkningen til sistnevnte som «Big Island». Øygruppen utgjør USAs 50. delstat Hawaii.

På Hawaii ligger tregrensen på cirka 2 348 m, mens den alpine grensen regnes ved 3 048 m. Mellom disse grensene ligger det en sone med varierende krattskog og gresstyper. Over alpingrensen består vegetasjonen mest av moser og lav.

I 2003 hadde øya en fastboende befolkning på 158 423 personer.

Vulkaner på øya[rediger | rediger kilde]

Hawaii (Big Island) domineres av fem vulkaner, som alle er av typen skjoldvulkan.

Kīlauea er den mest aktive vulkanen på Hawaiiøyene. Der har Puʻu ʻŌʻō-krateret vært i kontinuerlig utbrudd på den østlige riftsonen siden 1983, og utbruddet pågår fortsatt (mai 2015). Og fra Halemaʻumaʻu-krateret siger det ut giftig svoveldioksid (SO2).

Viktige byer[rediger | rediger kilde]

  • Hilo er med sine 40 759 innbyggere den største byen på øya og den nest største i delstaten, etter Honolulu, som ligger på øya Oahu. University of Hawaii har en avdeling i byen.
  • Kailua-Kona er øyas nest største by og er sentrum for øyas turisme.

Se også[rediger | rediger kilde]