Hopp til innhold

Malignt melanom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Malignt melanom, føflekkreft, er en malign, det vil si ondartet, svulst av melanocytter som man finner i huden der de lager det svarte fargestoffet melanin. Malignt melanom kan også oppstå i tarmsystemet og i øyet. Når den oppstår i huden, kalles den også føflekkreft. Det er en relativt sjelden form for hudkreft, men det er likevel en av hovedårsakene til dødsfall på grunn av hudkreft. På tross av flere år med intensiv forskning, er den eneste effektive kuren for melanom at man fjerner svulsten før den sprer seg.

Det diagnostiseres omkring 160 000 nye tilfeller av melanom hos mennesker på verdensbasis hvert år, og det rammer flest menn og kaukasiere, spesielt de som bor i solrike områder. Ifølge en rapport fra verdens helseorganisasjon er det omtrent 48 000 dødsfall grunnet melanom hvert år.

Føflekkreft er den kreftformen som øker mest, med ca. 3-5% økning i antall nye tilfeller per år. I Norge rapporteres det om en økning på 50% over de siste 20 år[trenger referanse]. Livstidsrisikoen for å utvikle føflekkreft er ca. 1% i Norge. Antall nye tilfeller i 2004 var 475 menn og 535 kvinner i landet.[1]

Behandlingsformer for malignt melanom inkluderer kriurgisk fjerning av svulsten, adjuvant behandling med cellegift og immunoterapi samt strålebehandling.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selv om malignt melanom ikke er noen ny sykdom, er det vanskelig å finne tidlige beskrivelser av sykdommen. Det er imidlertid ved undersøkelse av ni Inka-mumier som er omtrent 2400 år gamle funnet tegn til malignt melanom.

Den første som opererte malignt melanom var John Hunter i 1787. Denne aktuelle svulsten er fremdeles bevart i Hunterian Museum som ligger ved Royal College of Surgeons of England.

Den franske legen René Laënnec var den første som beskrev melanom som en egen sykdom. Hans rapport ble presentert i 1804 og deretter publisert som en bulletin i 1806.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Føflekkreft - malingt melanom (m/bilde)». Pasienthåndboka.no. Arkivert fra originalen 23. mars 2010. Besøkt 27. september 2007. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Laennec RTH (1806). "Sur les melanoses". Bulletin de la Faculte de Medecine de Paris 1: 24-26.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]