Programleder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Radiovert»)
Hopp til navigering Hopp til søk
To tv-programledere på en colombiansk aktualitetssending.

Programleder er en fellesbetegnelse på personer som leder et program. I norsk dagligtale henviser «program» vanligvis til et tv-program eller radioprogram.[1][2] Men «programleder» kan også vise til ledere av for eksempel politiske programmer, studieprogrammer og styreprogrammer. En slik type programleder har ansvar for den daglige ledelsen av det aktuelle programmet og rapporterer til programeier og programstyret.[3][4]

Typer programleder[rediger | rediger kilde]

Tv-programleder[rediger | rediger kilde]

En tv-programleder, også kalt tv-vert eller programvert, er en person som leder et tv-program. Eksempler på tv-programleder kan være underholdningsshow, tv-overførte prisutdelinger, debattprogrammer, aktualitetsprogrammer, realityprogrammer og konkurranseprogrammer. Også nyhetssendinger og nyhetsprogrammer har programledere, men disse kalles gjerne for nyhetsanker.

Eksempler på norske tv-programledere[rediger | rediger kilde]

Radioprogramleder[rediger | rediger kilde]

En radioprogramleder, også kalt radiovert eller studiovert, leder et radioshow eller en radiosending.[1]

Andre typer programledere[rediger | rediger kilde]

Ordet «programleder» kan også vise til en leder av for eksempel studieprogrammer, partiprogrammer, prosjektprogrammer eller styreprogrammer.[5] En slik type programleder har ansvar for den daglige ledelsen av det aktuelle programmet og rapporterer til programeier og programstyret.[3] Dersom en bedrift, organisasjon, etat eller lignende etablerer et prosjektprogram, har programlederen ansvaret for planlegging og gjennomføring av programmet.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «programleder». naob.no. Det Norske Akademis ordbok. Besøkt 14. oktober 2021. 
  2. ^ «programleder». ordbok.uib.no. Bokmålsordboka | Nynorskordboka. Besøkt 14. oktober 2021. 
  3. ^ a b «Helse Sør-øst Prosjektveiviser – Rolledefinisjoner» (PDF). Helse Sør-Øst. 2020. s. 4–5. Arkivert fra originalen (PDF) 22. oktober 2021. Besøkt 14. oktober 2021. «2.3. Programleder: Programleder utøver den daglige ledelsen av programmet og rapporterer til programeier og programstyret. Programleder kan ivareta rollen som prosjekteier for et eller flere underliggende prosjekter i programmet.» 
  4. ^ a b «Roller og ansvar i ein prosjektorganisasjon | Digdir». www.digdir.no (norsk nynorsk). Besøkt 14. oktober 2021. 
  5. ^ «Mandat for studieprogramleder/ph.d.-programleder». Universitetet i Agder (norsk). Besøkt 14. oktober 2021.