Sveriges Television

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra SVT)
Hopp til: navigasjon, søk
Sveriges Television (SVT)
Sveriges Television (SVT)
Type Offentlig finansiert allmennkringkaster
Grunnlagt 1956
Land Sverige Sverige
Hovedkvarter TV-huset, Stockholm
Medier Fjernsyn, nye medier
Ansatte ca. 3000 over hele Sverige
Medlemskap EBU
Nettsted www.svt.se
SVTs distriktsinndeling nå i 2008
Kameramann fra SVT

Sveriges Television Aktiebolag (SVT) er et svensk statlig fjernsynsselskap. Virksomheten finansieres gjennom en obligatorisk fjernsynsavgift. SVT er organisert som et aksjeselskap som eies av en stiftelse med elleve medlemmer utnevnt av regjeringen.

SVT tilsvarer Norges NRK og Danmarks Danmarks Radio.[trenger referanse]

Kanaler[rediger | rediger kilde]

SVT sender fem kontinuerlige kanaler:

SVTs hjemmeside, svt.se, tilbyr seerne ytterligere service utover TV-programmene og bruker ofte nevnes som en egen kanal.

Programmer[rediger | rediger kilde]

SVT produserer et vidt spekter av programmer.

Nyheter og samfunn[rediger | rediger kilde]

Nyheter står for en stor del av SVTs tilbud. Det første nyhetsprogrammet Aktuellt startet i 1958. Rapport kom i gang i 1969. I 1972 ble Aktuellt og Rapport to helt skilte nyhetsorganisasjoner uten samarbeid. På 1990-tallet ble sendingene utvidet, samtidig som begge organisasjonene begynte å samarbeide noe. I 2000 ble Rapport og Aktuellt slått sammen med nystartete SVT 24 og ble én nyhetsorganisasjon. De viktigste sendingene på kvelden er Rapport18 (klokken 18.00), Rapport 19.30 og Aktuellt21 (klokken 21.00). Rapport sender kortere nyheter døgnet rundt i de ulike SVT-kanalene. Siden januar 2007 sender Rapport også en spesialsending kl 21.30 i SVT 24.

Den 19. november 2007 begynte SVT å sende «Nya Aktuellt», som innebærer at seerne kan følge med redaksjonen på internett, gjennom Öppen Redaktion, programmet fikk et nytt studio og at Jarl Alfredius og Anna Hedenmo ble de to hovedprogramlederne. Programmet går nå bare kl 21 hver søndag til fredag. På lørdager vises Rapport i stedet.

Play Rapport[rediger | rediger kilde]

Play Rapport er Sveriges Televisions nyhetskanal på nettet. Den startet i april 2008. Hovedprogramlederen er Claes Elfsberg. Kanalen kan enten ses «passivt», med innslagene i den rekkefølgen redaksjonen har valgt, eller «aktivt», gjennom at man klikker på det innslaget som interesserer mest.

Samfunnsredaksjonen står også bak satsinger som Faktum, Toppkandidaterna og Agenda.

Drama[rediger | rediger kilde]

SVT produserer dramaserier innen flere ulike sjangrer og formater, for eksempel lang- og miniserier. Her hører også såpeoperaer til, som Varuhuset, Rederiet og Andra avenyn.

Tekst TV[rediger | rediger kilde]

SVT Text ble startet 11. mars 1979, og publiserer blant annet programoversikter, nyheter, sportsresultater og filmanmeldelser, men også mye mere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]