Wallace Beery

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wallace Beery
Wallace Beery-publicity.JPG
FødtWallace Fitzgerald Beery
1. april 1885
Clay County, Missouri, USA
Død15. april 1949 (64 år)
Beverly Hills, California, USA
Beskjeftigelse Skuespiller
Ektefelle
Far Noah Webster BiriRediger på Wikidata
Mor Francis Margaret FitzgeraldRediger på Wikidata
Søsken Noah BeeryRediger på Wikidata
Barn 1
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt Forest Lawn Memorial ParkRediger på Wikidata
Utmerkelser Oscar for beste mannlige hovedrolle (1932), Volpi Cup for Best Actor (1934), stjerne på Hollywood Walk of FameRediger på Wikidata
Aktive år1913–1949
IMDbIMDb

Wallace Fitzgerald Beery (født 1. april 1885 i Clay County i Missouri, død 15. april 1949 i Beverly Hills i California) var en amerikansk skuespiller. Han vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Andy «Champ» Purcell i filmen The Champ (1931).

Beery i Min and Bill (1930)

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Wallave Beery var yngre bror av skuespillerne William Beery og Noah Beery sr., som hadde lange karrièrer i filmindustrien, og han var onkel til skuespiller Noah Beery jr., hvis skuespillerkarrière varte i syv tiår. Ifølge US Census Records, ble alle tre Beery-brødrene født av de samme foreldrene, noe som gjør dem til brødre og ikke halvbrødre som mange biografier om dem har hevdet.

Beery rømte hjemmefra og sluttet seg til Ringling Brothers Circus i en alder av 16 år som assisterende trener for elefantene. Han forlot sirkuset to år senere, etter å ha blitt klort av en leopard.

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

Beery fant arbeid i New York City som baryton ved en opera, og han opptrådte på Broadway. I 1913 flyttet han til Chicago for å jobbe for Essanay Studios. Beery spilte i flere komedier med Marie Dressler og Marjorie Main, men hans karrière begynte å avta i hans siste år.

Beerys første kone var skuespiller Gloria Swanson og de giftet seg i 1916, de utførte flere produksjoner sammen. Ifølge Swansons selvbiografi skal Beery ha lurt henne til å svelge et abortfremkallende middel da hun ble gravid, og det gjorde at hun mistet barnet sitt. De skilte seg i 1919. Beerys andre kone var Rita Gilman, men også dette ekteskapet endte i skilsmisse.

Beery døde i sitt eget hjem i Beverly Hills i California av et hjerteinfarkt i 1949. Han ble begravet på Forest Lawn Memorial Park i Glendale i California. Beery ble tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame, ved 7001 Hollywood Blvd, for hans mange bidrag til filmindustrien.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]