Matthew McConaughey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Matthew McConaughey
Matthew McConaughey - Goldene Kamera 2014 - Berlin.jpg
McConaughey på Goldene Kamera-utdelingen i Berlin i 2014.
FødtMatthew David McConaughey
4. november 1969 (49 år)
Uvalde
Ektefelle Camila Alves (2012)
Barn 3
Utdannet ved University of Texas
Beskjeftigelse Skuespiller, produsent
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Oscar for beste mannlige hovedrolle (2014), Alliance of Women Film Journalists Award for Best Actor (2013), Oscar, Golden Globe
Aktive år1991–
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Matthew David McConaughey (født 4. november 1969) er en Oscar-vinnende amerikansk skuespiller. Hans store gjennombrudd var filmen A Time to Kill fra 1996. I 2005 ble han kåret til «Verdens mest sexy mann» av People Magazine.

McConaughey begynte sin karriere som skuespiller i 1991 med reklamer på TV, før han fikk hovedrollen i regissør Richard Linklaters film Dazed and Confused, som ble en suksess med mange positive anmeldelser. Han hadde mindre roller i filmer som Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation, Boys on the Side, samt den mannlige hovedrollen i Trisha Yearwood`s musikkvideo for sangen Walkaway Joe. McConaughey`s store gjennombrudd kom som advokat Jake Brigance i filmen A Time to Kill (1996), basert på forfatter John Grisham`s roman med samme navn. Deretter fikk han flere ledende roller i mange filmer, deriblant Contact, The Newton Boys og U-571.

På begynnelsen av 2000-tallet, fikk han flere roller i romantiske komedier, blant annet The Wedding Planner og Hvordan bli dumpet på 10 dager, som begge var populære på kino. Han hadde også rollen som brannmann i lavbudsjettfilmen Tiptoes der han spilte mot Rene Russo, og i Two For The Money som protesjé til Al Pacino som hadde rollen som gambling-mogul. I 2000 opptrådte han i TV-serien Sex and the City som sendes på HBO. McConaughey er en ivrig fan av Texas Longhorns og Washington Redskins.

Den 26. oktober 1999 ble McConaughey arrestert i Austin, Texas, for å motstå arrest etter offentlig forstyrrelse i de tidlige morgentimer og for besittelse av cannabis. Etter at han hadde blitt funnet naken mens han spilte musikk veldig høyt på bongotrommer. McConaughey benektet besittelse av narkotika som senere ble droppet, men han ble anklaget for å forstyrre offentlig ro og orden. Han sa seg skyldig og måtte betale en bot.

McConaughey har reddet flere kjæledyr som var forlatt i New Orleans etter orkanen Katrina. I 2006, i Sherman Oaks, California, reddet han en katt fra to ungdommer som hadde dynket dyret i hårspray, og forsøkt å sette fyr på det. McConaughey møtte sin partner, den brasilianske modellen og skuespilleren Camila Alves, i 2007, og de er bosatt i Austin, Texas. Sammen har de sønnen Levi Alves McConaughey (født i 2008), og datteren Vida Alves McConaughey (født i 2010).

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo-en.svg
Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: