Joaquin Phoenix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joaquin Phoenix
Walk The Line 002 (7004403493).jpg
FødtJoaquín Rafael Bottom
28. oktober 1974 (44 år)
San Juan
Partner(e) Rooney Mara (2016–), Liv Tyler
Mor Arlyn Phoenix
Søsken Summer Phoenix, Rain Phoenix, Liberty Phoenix, River Phoenix
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, gateartist, filmprodusent, manusforfatter, stemmeskuespiller
Nasjonalitet USA
Utmerkelse Golden Globe, Volpi Cup for Best Actor, Grammy Award, beste mannlige skuespiller ved filmfestivalen i Cannes
Aktive år1982
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Joaquin Rafael Phoenix, også kalt Leaf Phoenix, (født 28. oktober 1974) er en puertoricansk-født amerikansk skuespiller.

Phoenix' far, John Lee Bottom, er av irsk og spansk herkomst; hans mor, Arlyn Sharon Dunetz, var født i The Bronx i New York av jødiske emigranter fra Ungarn og Russland. Kort etter at de møttes ble paret med i sekten Guds barn og begynte å reise rundt i Syd-Amerika som misjonærer. Joaquin Phoenix ble født i San Juan i Puerto Rico og bodde der til han var seks år gammel; han snakker flytende spansk.

Joaquin er nummer tre av fem barn; de andre er River (1970–1993), Rain (også kjent som Rainbow Joan of Arc, født 1973), Liberty Butterfly (født 1976) og Summer (også kjent som Summer Joy, født 1978).

Etter å ha forlatt sekten og returnert til USA (hvoretter de tok etternavnet Phoenix), oppmuntret John og Arlyn Phoenix barna til å utvikle sine kreative evner. Siden søsknene hadde naturrelaterte navn, endret Joaquin navnet sitt til Leaf (løv).

Karriere frem til 2008[rediger | rediger kilde]

Phoenix' første skuespillerjobb var gjesteroller i to TV-programmer med broren River: Seven Brides for Seven Brothers (1982) og Backwards: The Riddle of Dyslexia (1984). Han gjorde sin debut på kinolerretet i Space Camp (1986), og fikk sin første hovedrolle i Russkies (1987). I 2000 fikk han sitt gjennombrudd som den maktsyke romerske keiseren Lucius Commodus i Ridley Scotts storslagne episke dramafilm Gladiatoren, en rolleprestasjon han ble belønnet med Oscar for. I 2004 hadde han hovedrollen i filmen Ladder 49 som brannmannen Jack Morrison, i en film hvor John Travolta hadde hovedrollen. Han spilte også i M. Night Shyamalans The Village og Terry Georges drama Hotel Rwanda med Don Cheadle. I 2005 spilte han hovedrollen i filmen om musikeren Johnny Cash, "Walk the Line". Han ble nominert til nok en Oscar for tolkningen av den avdøde stjernen.

Etter Walk the Line var han også med i We Own the Night med Mark Wahlberg og Eva Mendes, Reservation Road med Jennifer Connelly og Mark Ruffalo, samt Two Lovers med Gwyneth Paltrow. Dette ble de siste filmprosjektene hans på en stund.

Prosjektet I'm Still Here[rediger | rediger kilde]

Det ble et voldsomt kjør rundt Phoenix da han tilsynelatende møtte opp beruset i talkshowet Late Show with David Letterman i 2008. Han var iført solbriller, tykt skjegg og et fjernt uttrykk, og svarte aldri med hele setninger. Det hele ble avsluttet med at Letterman – tydelig forbannet – gjorde narr av Phoenix på slutten av programmet, hvor han sa: "Joaquin, I'm sorry you couldn't be here tonight." ("Joaquin, det var leit at du ikke kunne være til stede her i kveld.") Etter denne opptredenen mente mange at skuespilleren trengte hjelp og at han var mentalt forstyrret.

En rekke kjendiser gjorde deretter parodier på oppførselen hans, og Ben Stiller gikk lengst da han og Natalie Portman latterliggjorde Phoenix på direkten under Oscar-utdelingen. Stiller spilte en beruset Phoenix i full kostyme fra Letterman-showet mens han tygget på en tyggegummi og gav pinlige svar på spørsmål fra Portman. Det var mange teorier rundt hvorfor Phoenix oppførte seg som han gjorde, men det viste seg at alt hadde sin naturlige forklaring.

Vennen og svogeren Casey Affleck gikk nemlig ut omtrent ett år etter Letterman-fadesen og innrømmet at det hele var et spill for galleriet, fordi han og Phoenix laget en såkalt fiktiv dokumentarfilm (altså en parodi på en dokumentar) som heter I'm Still Here, hvor Phoenix spiller seg selv i en historie der han gir opp skuespill og satser alt på rappemusikk. Affleck hadde regien på prosjektet. Phoenix beklaget seg overfor Letterman, stilte opp på et nytt intervju med talkshow-verten og måtte tåle små stikk gjennom hele programmet.

Han returnerte deretter til vanlig skuespill.

Karriere etter 2012[rediger | rediger kilde]

Phoenix hadde i 2012 sitt første høyprofilerte prosjekt etter kontroversen rundt I'm Still Here. Han spilte hovedrollen i The Master, et religiøst drama regissert av Paul Thomas Anderson. Filmen har Philip Seymour Hoffman og Amy Adams i de to andre hovedrollene. Han ble nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle for sin innsats i denne filmen.

I 2013 spiller han i Her, en science fiction-film av Spike Jonze, som har Rooney Mara, Amy Adams, Olivia Wilde og Scarlett Johansson i andre roller. Han er også med i James Grays romantiske drama The Immigrant, hvor han spiller mot Marion Cotillard og Jeremy Renner.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]