Colin Firth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Colin Firth
Colin Firth by Gage Skidmore.jpg
Firth på San Diego Comic-Con International i 2014.
Født Colin Andrew Firth
10. september 1960 (56 år)
Grayshott, Hampshire, England
Ektefelle Livia Firth (1997–i dag) «Mal:Start-date»"Ekteskap: Livia Firth to Colin Firth" Location:Mal:Placename/adr (linkback://no.wikipedia.org/wiki/Colin_Firth)
Samboer Meg Tilly
Søsken Jonathan Firth, Kate Firth
Barn 3
Utdannet ved Royal Conservatoire of Scotland
Yrke Skuespiller, aktivist
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Kommandør i den britiske imperieorden, Oscar for beste mannlige hovedrolle, Alliance of Women Film Journalists Award for Best Actor
Aktive år 1983–
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Colin Andrew Firth (født 10. september 1960) er en engelsk film-, TV- og teaterskuespiller. Firth ble først verdenskjent for sin rolle som Mr. Darcy i den kritikerroste TV-serien Stolthet og fordom.

Firth vant Golden Globe for beste mannlige skuespiller i en dramafilm for innsatsen i Kongens tale. Han vant også Oscar for beste mannlige hovedrolle under Oscar-utdelingen 2011 for den samme rollen. Filmen ble nominert til Oscar i 12 kategorier.

Firth ble i dronningens fødselsdagsliste for 2011 utnevnt til kommandør av Den britiske imperieordenen for sin innsats for skuespillerkunsten.[1]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Birthday Honours List 2011, directgov.gov.uk, besøkt 11. juni 2011.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

skuespillerstubbDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.