Hopp til innhold

Noah (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Noah
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår
  • 10. mars 2014 (2014-03-10) (Mexico by)
  • 28. mars 2014 (2014-03-28) (USA)
  • 4. april 2014 (2014-04-04) (Norge)
Prod.landUSA
Lengde138 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDarren Aronofsky
ProdusentDarren Aronofsky
Scott Franklin
Mary Parent
ManusforfatterDarren Aronofsky
John Logan
SjeffotografMatthew Libatique
KlippAndrew Weisblum
Foran kamera
MedvirkendeRussell Crowe
Jennifer Connelly
Logan Lerman
Douglas Booth
Emma Watson
Anthony Hopkins
Ray Winstone
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Noah er en amerikansk dramafilm fra 2014. Filmen er produsert, skrevet og regissert av Darren Aronofsky, og har Russell Crowe og Jennifer Connelly i hovedrollene. Filmen er basert på de bibelske fortellingene om Noah, en mann som advarer sitt folk om at de er nødt til å slutte å misbruke jordkloden for at den skal bli reddet. Han og familien ser seg nødt til å bygge en ark for å redde mest mulig liv - både mennesker og dyr.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Russell Crowe.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Som ung gutt blir Noah vitne til at hans far, Lamech, blir drept av en ung Tubal-kain. Flere år senere bor en nå voksen Noah sammen med sin kone Naameh og sønnene deres Sem, Ham og Jafet. Etter å ha sett en blomst vokse øyeblikkelig opp fra jorden, og han bli hjemsøkt av drømmer om en enorm flom, tar Noah familien sin på besøk til sin bestefar Metusalah. De ser en gruppe mennesker som nylig har blitt drept. Noah adopterer den eneste overlevende, en jente som heter Ila. Hun blir behandlet for et sår i magen. Hun vil overleve, men Naameh tror at hun ikke vil kan få barn. Noah og hans familie blir jagd av morderne, og søker tilflukt hos en gruppe kjent som "Watchers" og besøker Metusalah . Watchers er skapninger av stein satt til å hjelpe mennesker som har blitt forvist fra Edens hage.

Metusalah gir ham et frø, og forteller Noah at han ble utvalgt av en grunn. Når Noah kommer tilbake til teltet den kvelden, planter han frøet i jorden. Watchers ankommer neste morgen, og de ser en skog vokse op der han plantet frøet. De blir enige om å hjelpe Noah og hans familie med å bygge en ark. Tubal-cain med sine etterfølgere og konfronterer Noah. Han trosser Tubal-cain, og sier at det ikke finnes noen flukt for Kain-slekten. Tubal-cain trekker seg tilbake, og planlegger hvordan de kan beseire Watchers, og ta kontroll over arken. Når arken snart er ferdig, kommer dyr av forskjellige arter inn i arken og blir bedøvet med røkelse. Etter hvert blir Ila forelsket i Sem, og Noah går til en bosetting i nærheten for å finne koner for Ham og Jafet. Men når han ser hvordan bosetterne selge døtrene sine for mat, begynner han å tro at Skaperen vil ha hele menneskeheten død.

Noah forteller familien sin at han ikke vil finne koner for sine yngre sønner. Etter flommen vil de være de siste menneskene, og det vil ikke være noen nye menneskelige generasjoner. Ham ønsker ikke å være helt alene resten av livet, og løper inn i skogen. Noah nekter å revurdere sine ønsker, og Naameh går til Metusalah for hjelp. Ila møter Metusalah som kurerer hennes infertilitet. Ham leter etter en kone på egen hånd, og blir venn med Na'el. Etter at det begynner å regne, blir Tubal-Cain rasende fordi han ikke ble valgt til å bli frelst.

Noahs familie går inn i arken, bortsett fra Metusalah, som blir igjen i skogen og blir feid bort av det alt vannet. Watchers kjemper mot Tubal-cain og hans tilhengere, ofrer seg selv og stiger opp til himmelen - Deres belønning for å beskytte Noah. Når flommen drukner de gjenværende menneskene, klatrer en skadet Tubal-kain opp på arken. Ila oppdager at hun er gravid, og det slutter å regne. Noah tolker slutten på regnet slik at han selv må sørge for at hele menneskeheten blir utryddet. Noah beslutter at hvis Ilas barn er en jente, vil han drepe barnet. 9 måneder senere bygger Ila og Shem en flåte for å unnslippe Noahs besluttsomhet, men Noah ødelegger flåten. Ila begynner å få fødselssmerter og føder tvilling-jenter. Men Tubal-Cain dukker opp, og angriper Noah. Dette fører til en intens slåsskamp, og Noah havner nesten i vannet.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]