Mickey Rourke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mickey Rourke
Mickey Rourke Tribeca 2009 Shankbone.jpg
FødtPhilip Andre Rourke, Jr.
16. sep. 1952[1]Rediger på Wikidata (69 år)
SchenectadyRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Filmskuespiller, bokser[2], manusforfatter, karakterskuespiller, fjernsynsskuespiller, filmprodusent, modellRediger på Wikidata
Utdannet ved Lee Strasberg Theatre and Film Institute, Miami Beach Senior High SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Debra Feuer (19811989), Carré Otis (19921998)Rediger på Wikidata
Partner(e) Anastassija Makarenko (2009–)Rediger på Wikidata
Mor Annette Elizabeth (Ann) Addis[3]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Saturn Award, BAFTA Award for Best Actor in a Leading Role (2009), Golden Globe (2009)Rediger på Wikidata
Aktive år1979
IMDbIMDb

Philip Andre «Mickey» Rourke jr. (født 16. september 1952 i Schenectady i New York) er en amerikansk Golden Globe-belønnet og Oscar-nominert skuespiller, kjent for opptredener i drama- og spenningsfilmer. Han trente til å bli bokser i sine yngre år, og hadde en kort karriere som profesjonell bokser fra 1991 til 1994.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Rourke ble født inn i en irsk katolsk familie og vokste opp i Miami i Florida. Han har to yngre søsken, og seks stesøsken som et resultat av foreldrenes skilsmisse og morens nye ektemann.

Tidlig skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Rourkes filmdebut var med en liten rolle i Steven Spielbergs film 1941, men det var i rollen som brannstifter i filmen Body Heat at han fikk internasjonal oppmerksomhet, selv om rollen ikke var spesielt stor. Tidlig på 1980-tallet hadde han hovedrollen i kultklassikeren Møtestedet, en film der også Paul Reiser, Daniel Stern, Steve Guttenberg og Kevin Bacon medvirket. Filmen ble regissert av Barry Levinson (kjent for å ha regissert Rain Man), og de fleste hovedrolleinnehaverne i filmen ble anerkjente filmstjerner etterpå.

Kort tid etterpå hadde Rourke hovedrollen i Francis Ford Coppolas oppfølger til The Outsiders, Rumble Fish. Der spilte han den gåtefulle broren til Matt Dillons figur, og han fikk gode kritikker for rollen sin.[trenger referanse]

Større status som skuespiller[rediger | rediger kilde]

Rourkes opptreden i filmen The Pope of Greenwich Village sammen med Darryl Hannah og Eric Roberts fikk igjen opp kritikernes øyne for hans prestasjoner. Selv om filmen var en fiasko i kinosalene da den ble lansert, har den i senere tid fått en liten tilhengerskare som anser den som en kultfilm. Skuespilleren Johnny Depp kaller den en «perfekt film», og Rourke selv har sagt at det er hans favorittfilm av de han har spilt i.

Rundt midten av 1980-tallet fikk Rourke flere hovedroller. Hans rolle sammen med Kim Basinger i den kontroversielle, seksuelt ladete suksessfilmen 9 1/2 Weeks førte til at han fikk status som sexsymbol. Han fikk gode kritikker for sitt arbeid i Barfly som alkoholisert forfatter, og i Oliver Stones film Dragens år. Enkelte kritikere mener hans beste opptreden er i filmen Angel Heart fra 1987, som fikk mye oppmerksomhet på grunn av en sexscene med Cosby Show-stjernen Lisa Bonet. Selv om enkelte av Rourkes verk har blitt sett på som kontroversielle i USA, ble han godt mottatt i Europa, og spesielt i Frankrike, der de elsket den «krøllete, noe skitne, smålige...rebellen»[4] som han viste i filmer som Dragenes år, 9½ Weeks, Angel Heart og Desperate timer.

Sent på 1980-tallet opptrådte Rourke sammen med musiker David Bowie på albumet Never Let Me Down, samt at han skrev sitt første manus, Ned for telling, en boksehistorie som han også hadde hovedrollen i. I 1991 hadde han hovedrollen i Harley Davidson and the Marlboro Man som «Halrey Davidson», en motorsyklist fra fremtiden. Selv om filmen ikke tjente inn budsjettet sitt da den ble lansert, har den i dag blitt ganske populær i nisjemarkedet for dårlige B-filmer.

Skuespillerkarrierens fall[rediger | rediger kilde]

Rourkes skuespillerkarriere ble etterhvert overskygget av hans personlige liv, og hans noe eksentriske karrierevalg. Noen regissører, som Alan Parker, syntes det ble vanskelig å arbeide med Rourke. Parker har uttalt at «å arbeide med Rourke er et mareritt. Han er veldig farlig på filmsettet fordi du aldri vet hva han kan finne på».[4]

Det ryktes at Rourkes avslo en mengde høyprofilerte roller, inkludert rollen som «Axel Foley» i Beverly Hills purk og Tom Cruises rolle i Rain Man.

I denne perioden tilbragte Rourke mye av tiden sin i følge med medlemmer av motorsykkelgjenger og hiphop-stjernen Tupac Shakur. Selv om han avslo en mengde store filmroller, opptrådte han isteden i mykpornografiske filmer som Wild Orchid, noe som kan ha hatt en stor innvirkning på ryktet hans som skuespiller i denne perioden. Det ble også rettet mye oppmerksomhet mot Rourkes politiske overbevisning etter at han uttalte at han donerte deler av lønnen sin fra filmen Francesco (1989) til IRA[4]

I 1991 bestemte Rourke seg for å returnere til boksingen på grunn av at han følte seg selvdestruktiv og ikke hadde respekt for seg selv som skuespiller. Da Rourke ble profesjonell bokser vant han alle kampene sine mot dårligere motstandere (en kamp ble uavgjort). Han oppnådda imidlertid aldri nasjonal anerkjennelse, og pådro seg en mengde skader. I 1995 trakk han seg tilbake fra boksingen og konsentrerte seg igjen om skuespillerkarrieren.

Tilbake på skjermen[rediger | rediger kilde]

Tidlig på 1990-tallet ble Rourke tilbudt en rollen i Quentin Tarantinos film Pulp Fiction. Rourke avslo, og rolle ble etterhvert tilbudt Matt Dillon og Sylvester Stallone, før Bruce Willis investerte penger i filmen og fikk rollen.

Etter å ha trukket seg tilbake fra bokseringen tok Rourke små roller i flere filmer fra 1990-tallet, inkludert John Grishams The Rainmaker, Vincent Gallos Buffalo '66, Steve Buscemis Animal Factory og Sylvester Stallones gjenskapelse av Skyt Carter. Rourke fikk også en større rolle i Terrence Malicks Den tynne røde linjen, men rollen ble til slutt klippet bort fra det endelige resultatet.

Rourkes første samarbeid med regissørene Robert Rodriguez og Tony Scott i Once Upon a Time in Mexico og Man on Fire var i små roller. Regissørene bestemte seg imidlertid for å gi Rourke hovedroller i sine neste filmer.

I 2005 hadde Rourke sin tilbakekomst i Hollywood med sin rolle som «Marv» i Robert Rodriguez' versjon av Frank Millers Sin City. Rourke mottok priser for rollen, og fulgte opp med en birolle i Tony Scotts Domino sammen med Keira Knightley.

I 2008 var Rourke med i filmen The Wrestler, i det som mange betraktet som Mickey Rourkes store tilbakekomst til det store lerretet som seriøs skuespiller. Rourke spilte der rollen som Randy «The Ram» Robinson, en fribryter som fortsetter 20 år etter sin virkelige storhetstid i helgene, med å kjempe mot andre fribrytere, og som hver dag utenfor ringen må håndtere hverdagene og sin skrantende helse. Rollen ga han en Golden Globe for beste mannlige skuespiller, samt nominasjoner til både en BAFTA- og en SAG-pris.[5] Han ble også nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle noen dager senere.[6]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Oscar[rediger | rediger kilde]

  • 2009 – Nominert – Best Performance by an Actor in a Leading Role – The Wrestler

Golden Globe[rediger | rediger kilde]

  • 2009Vinner – Best Performance by an Actor in a Motion Picture – Drama – The Wrestler

Andre priser[rediger | rediger kilde]

Listen under er ikke komplett, se Internet Movie Database – Mickey Rourke: Awards

BAFTA Awards

BSFC Award (Boston Society of Film Critics Awards)

Saturn Award (Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA)

Screen Actors Guild Awards

  • 2009 – Nominert – Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role – The Wrestler

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.aolcdn.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Boxrec, BoxRec bokser-ID 29155, besøkt 22. april 2022[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Geni.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c (en) «Biografi på hollywood.com». Arkivert fra originalen 29. juni 2013. Besøkt 25.07.2006. 
  5. ^ (no) Bryne, Snorre (17. januar 2009). «Blodslitet som fikk ham tilbake i ringen». Dagbladet.no. Besøkt 18. januar 2009. 
  6. ^ (no) Johansen, Øystein David (22. januar 2009). «Heath Ledger ble Oscar-nominert!». VG.no. Besøkt 22. januar 2009. 
  7. ^ a b c (en) «Mickey Rourke». Internet Movie Database. Besøkt 18. januar 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]