Rugby (sport)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Rugby union-kamp Argentina - Frankrike
Tackling i rugby

Rugby, også kalt rugby-fotball er en lagidrett som spilles på profesjonelt og amatørnivå over hele verden. Det er hovedsakelig to variasjoner av denne idretten, rugby union og rugby league.

Rugby er en fysisk, hard og krevende idrett med mye fysisk kontakt. Spillerne bruker lite beskyttelse, fra enkle skinnhjelmer, til ikke noe i det hele tatt. Da selv de minste regelbrudd kan føre til alvorlige skader, er det sterkt fokus på spillernes sportslige opptreden, og spillet ansees for å være en «gentlemans idrett».

Det som kjennetegner rugby er den ovale ballen, og forbudet mot å kaste ballen fremover. For å komme frem på banen må spillerne løpe med ballen, eller de kan sparke den fremover. Mål får man ved å gjøre try eller goal. Ved try skal ballen legges ned på bakken i motstanderens målområde. Man kjenner kanskje try bedre som touchdown, som finnes i amerikansk fotball. Goal får man ved å sparke ballen over tverrliggeren som står mellom målstengene til motstanderen.

Historikk[rediger | rediger kilde]

For å finne opprinnelsen til rugby må vi følge legendene til England i år 1823. En ung mann ved navn William Webb Ellis plukket opp ballen og løp av gårde med den da han spilte fotball på Rugby School.

Fra 1845 begynte lag å spille mot hverandre med forskjellige regler som ble avtalt før kampene. De lagene som ofte spilte mot hverandre fikk en felles enighet om hvilke regler de skulle følge. I 1870 var det rundt 75 klubber i England som spilte forskjellige variasjoner av dette spillet som startet på Rugby School i England. Andre lag kunne man også finne i Irland, Australia, Canada og New Zealand. Felles for alle disse klubbene var at de ikke spilte etter bestemte regler men at reglene ble avtalt i forkant av spillet. Den 26. januar 1873 grunnla 22 lag Rugby Football Union (RFU); dette førte til mer standardisering av regler for rugbyklubbene i England. I 1886 kom International Rugby Board (IRB), en verdensomspennende organisasjon for alle rugbyklubber der regler rundt idretten kontrolleres og bestemmes.

Variasjoner av rugby ble særdeles populært i Nord-Amerika. På 1880-tallet hadde rugby utviklet seg til å danne grunnlaget for canadisk fotball og amerikansk fotball.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]