Romper Stomper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Romper Stomper
Generell informasjon
SjangerDrama / Krim
Utgivelsesår1992
Prod.landAustralia
Lengde1 t. 34 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegiGeoffrey Wright
Produsent
ManusforfatterGeoffrey Wright
MusikkJohn Clifford White
SjeffotografRon Hagen
KlippBill Murphy
Foran kamera
MedvirkendeRussell Crowe
Daniel Pollock
Jacqueline McKenzie
Tony Lee
Prod.selskapFilm Victoria
Premiere12. november 1992 (Australia)
Eksterne lenker

Romper Stomper er en australsk dramafilm fra 1992 regissert av Geoffrey Wright.

Filmen handler om en liten nynazistisk skinhead-gruppe i Melbourne. En tenåringsjente med en problematisk oppvekst skaper splid mellom lederen og nestlederen. Etterhvert preges gruppen av oppløsning og indre splid. Hovedrollene spilles av Russell Crowe, Daniel Pollock, Jacqueline McKenzie og Tony Lee.

Filmen ble forholdsvis godt mottatt av anmelderne.[1]

Den ble tildelt flere priser. Blant annet tre fra Australian Film Institute (den ene gikk til Russel Crowe, de andre to for musikalsk innslag og lyd).[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

En gjeng voldelige unge skinheads fra Footscray, Victoria i Australia angriper tre vietnamesiske tenåringer, i en tunnel ved Footscray Station. Gjengen ledes av Hando, en voldelig, hensynsløs og uforutsigbar psykopat. Hans nestkommanderende er den mer reserverte, men like voldelige, vennen Davey. På den lokale puben deres møter de Gabrielle, som lider av tilfeldige anfall, dagen etter at hennes seksuelt misbrukende men velstående far Martin har arrestert den rusavhengige kjæresten hennes. Gabrielle innleder et romantisk forhold med Hando. Men forholdet blir raskt dysfunksjonelt, ettersom han blir stadig mer voldelig mot henne.

Etter at gjengen har vandalisert et kjøpesenter, kommer venner av gjengen på besøk fra Canberra. En av disse venene har sluttet seg til Royal Australian Navy, og de går på fest sammen. Dagen etter drar to fra gjengen til puben, som nettopp har blitt solgt til en vietnamesisk forretningsmann av den opprinnelige eieren. Etter å ha møtt denne nye eieren og sønnene hans, informerer de Hando, som ankommer sammen med resten av gjengen hans.

Men en større, og væpnet, gjeng vietnamesiske menn, ledet av Tiger, dukker opp og angriper Hondo og gjengen hans. Vietnameserne overgår skinnheadene i hopetall, og i det påfølgende slagsmålet og jakten blir flere skinheads slått ned og banket opp. Resten av gjengen blir jaget tilbake til det leide lageret deres, hvorfra de bare så vidt kommer seg unna når den vietnamesiske mobben bryter seg inn og ransaker bygningen før de brenner den hele bygningen.

Men skinheadene finner snart en ny base, ved et lager i nærheten - hvor de planlegger gjengjeldelse mot vietnameserne. Men politiet slår til mot lageret hvor gjengen befinner seg. En av dem blir skutt i hodet, og det som er igjen av gjengen blir snart arrestert. Hando, som var på vei tilbake til lageret, flyktet når han oppdager politiet. Han unngår dermed å bli arrestert, og er siste gjenværende medlemmet av gjengen som fremdeles er på frifot.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Romper Stomper (1993)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 23. august 2019. 
  2. ^ «Romper Stomper - IMDb». Besøkt 23. august 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]