Kevin Spacey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kevin Spacey
KevinSpaceyApr09.jpg
Født Kevin Spacey Fowler
26. juli 1959 (57 år)
South Orange, New Jersey, USA
Utdannet ved The Juilliard School
Yrke Skuespiller, regissør, filmprodusent, manusforfatter
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Laurence Olivier Award, kommandørridder av Order of the British Empire, Oscar for beste mannlige birolle, Oscar for beste mannlige hovedrolle, Tony Award for Best Featured Actor in a Play
Aktive år 1981–
IMDb IMDbRedigere på wikidata
Beste birolle i De mistenkte (1995)
Beste hovedrolle i American Beauty (1999)

Kevin Spacey Fowler (født 26. juli 1959) er en amerikansk skuespiller. Han har vunnet Oscar to ganger for sine filmroller: for beste birolle i De mistenkte i 1995 og for beste hovedrolle i American Beauty i 1999. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Kevin Spacey ble født Kevin Spacey Fowler i South Orange i New Jersey, men vokste opp i California. Etter å ha satt fyr på søsterens trehus ble han sendt på militærskole. Dramatimer satte enn stopper for Kevins utagerende tendenser, han gikk ut av ungdomsskolen som beste elev og avgangstaler. Spacey studerte drama ved Juilliard i New York i en periode, men sluttet uten å ta eksamen.

En av de første rollene Kevin fikk på Broadway var i Gjengangere av Henrik Ibsen, han spilte mot blant andre Liv Ullmann.

Etter å ha vært en suksess på scenen begynte Spacey å orientere seg mot film. Den første store rollen fikk han i filmen Consenting Adults regissert av Alan J. Pakula, senere fikk han stor oppmerksomhet i filmer som Swimming With Sharks og Hostile Hostages. Det store gjennombruddet fikk han imidlertid først med suksessen De mistenkte der han spilte Verbal Kint. Han vant Oscar-pris for beste birolle for denne rollen.

Spacey spilte massemorder i filmen Seven i 1995. Etter å ha vunnet sin andre Oscar for rollen som Lester Burnham i American Beauty valgte han en ny retning for karrieren. Spacey tok seg jobb som kreativ leder ved teateret Old Vic i London i 2003. Her har han hatt variert suksess. Han sier at han vil prioritere teateret i en ti års periode, og bare vil ta filmroller når timeplanen tillater det.

I 2006 var Spacey å se som skurken Lex Luthor i Bryan Singers film Superman Returns. Han har også gjennomført prosjekter som regissør, filmen Albino Alligator var debuten hans på dette området. Fra tidlig i karrieren har Spacey hatt et ønske om å lage film om sangeren Bobby Darin, dette resulterte i filmen Beyond the Sea i 2004 (der han gjorde all syngingen selv). Han produserte og spilte i filmen 21 i 2008. Han spiller hovedrollen som «Francis Underwood» i Netflix-serien House of Cards som hadde premiere i februar 2013.

Spacey har alltid vært hemmelighetsfull om sitt privatliv. Han sier: «Jo mindre publikum vet om meg som person ,jo lettere vil det være for dem å tro på rollefigurene jeg fremstiller». Spacey har to søsken, en bror, som er Rod Stewart-imitator, og en søster.

Spaceys store idol er skuespilleren Jack Lemmon (1925–2001). De spilte mot hverandre i filmene Far (1989) og Glengarry Glen Ross (1992). Han er personlig venn med tidligere president Bill Clinton, og tilhenger av Det demokratiske parti.

Kevin Spacy spiller en sentral rolle i videospill Call of Duty: Advanced Warefare som hovedskurken i spillet.[1]

Filmografi i utvalg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dredge, Stuart (3. november 2014). «Call of Duty: Advanced Warfare means 'brand new audience' for Kevin Spacey». The Guardian (en-GB). ISSN 0261-3077. Besøkt 13. januar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo-en.svg
Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til:
skuespillerstubbDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.