Tom Courtenay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tom Courtenay
Tom Courtenay Warren.jpg
FødtThomas Daniel Courtenay
25. februar 1937 (80 år)
Hull, England
Ektefelle Cheryl Kennedy (1973-1982)
Isabel Crossley (1988- )
Utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art (–1960)
Beskjeftigelse Skuespiller
NasjonalitetStorbritannia
Utmerkelser British Academy Television Award for Best Supporting Actor
Aktive år1962–
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Tom Daniel Courtenay (født 25. februar 1937 i Hull i Nord-England) er en engelsk skuespiller som ble kjent på begynnelsen av 1960-tallet for sine roller i filmer som The Lonely og Long Distance Runner (1962), Billy Liar (1963) og Dr. Zhivago (1965).

Siden midten av 1960-tallet har Courtenay vært mest kjent for sitt arbeid innen teater. Han ble slått til ridder i februar 2001 for førti års tjeneste til innen britisk film og teater. I 1999 ble han utnevnt til æresdoktor ved Hull University. Courtenay studerte drama og teater ved Royal Academy of Dramatic Art (RADA) i London. Han fikk sin debut som profesjonell skuespiller i 1960 med Old Vic teatergruppen fra Lyceum, Edinburgh. Han spilte på Cambridge Theatre i 1961. I 1963 ville han helst spille den samme hovedrollen i filmversjonen som ble regissert av John Schlesinger.

Courtenay debuterte på film i 1962 med en rolle i Private Potter, som ble regissert av den finsk-fødte regissøren Caspar Wrede, som først hadde oppdaget Courtenay mens han fortsatt studerte ved RADA i London. Han spilte i flere kritikerroste filmer og forestillinger og han ble i 1962 tildelt en BAFTA Award i kategorien mest lovende nykommer og i 1963 ble han tildelt BAFTA-prisen for beste skuespiller.

For Courtenays rolle som den dedikerte revolusjonære lederen Pasha Antipov i filmen Doctor Zhivago fra 1965, ble han nominert til Oscar i kategorien beste mannlige birolle. Blant hans andre mer kjente filmer fra denne tiden er King & Country, regissert av Joseph Losey, hvor han spilte mot Dirk Bogarde.

I 2007 spilte Courtenay i de to filmene Flood, en episk katastrofe-film der London blir oversvømt på grunn av en kraftig flom, og han spilte i The Golden Compass, en tilpasning av Philip Pullmans roman, der han spilte Farder Coram. I 2008 dukket han opp i BBC sin tilpasning av Little Dorrit som opprinnelig ble skrevet av Charles Dickens.

Courtenay var gift med skuespillerinnen Cheryl Kennedy, fra 1973 til 1982. I 1988 giftet han seg med sin andre kone, Isabel Crossley, som opprinnelig arbeidet ved det britiske Royal Exchange Theatre. Ekteparet eier boliger både i Manchester og Putney i London.

I 2000 ble Courtenays memoarer Dear Tom: Letters From Home ble utgitt til jevnt gode kritikker fra publikum. Denne publiseringen omfatter i stort grad et utvalg av brevvekslingen mellom Courtenay og hans mor, ispedd hans egne erindringer om livet i hans tid som en ung skuespiller-student i London, tidlig på 1960-tallet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]