Tom Courtenay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tom Courtenay
Tom Courtenay Warren.jpg
FødtThomas Daniel Courtenay
25. februar 1937 (81 år)
Hull, England
Ektefelle Cheryl Kennedy (1973-1982)
Isabel Crossley (1988- )
Utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art (–1960)
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
Aktive år1962–
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Tom Daniel Courtenay (født 25. februar 1937 i Hull i Nord-England) er en engelsk skuespiller som ble kjent på begynnelsen av 1960-tallet for sine roller i filmer som The Lonely og Long Distance Runner (1962), Billy Liar (1963) og Dr. Zhivago (1965).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tom Courtenay var sønn av Annie Eliza (née Quest) og Thomas Henry Courtenay, båtmaler.[1] Han fikk på Kingston High School og studerte drama ved Royal Academy of Dramatic Art (RADA) i London.

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

Siden midten av 1960-tallet har Courtenay vært mest kjent for sitt arbeid innen teater. Han ble slått til ridder i februar 2001 for førti års tjeneste til innen britisk film og teater. I 1999 ble han utnevnt til æresdoktor ved Hull University. Courtenay studerte drama og teater ved Royal Academy of Dramatic Art (RADA) i London. Han fikk sin debut som profesjonell skuespiller i 1960 med Old Vic teatergruppen fra Lyceum, Edinburgh. Han spilte på Cambridge Theatre i 1961. I 1963 ville han helst spille den samme hovedrollen i filmversjonen som ble regissert av John Schlesinger.

Courtenay debuterte på film i 1962 med en rolle i Private Potter, som ble regissert av den finsk-fødte regissøren Caspar Wrede, som først hadde oppdaget Courtenay mens han fortsatt studerte ved RADA i London. Han spilte i flere kritikerroste filmer og forestillinger og han ble i 1962 tildelt en BAFTA Award i kategorien mest lovende nykommer og i 1963 ble han tildelt BAFTA-prisen for beste skuespiller.

For Courtenays rolle som den dedikerte revolusjonære lederen Pasha Antipov i filmen Doctor Zhivago fra 1965, ble han nominert til Oscar i kategorien beste mannlige birolle. Blant hans andre mer kjente filmer fra denne tiden er King & Country, regissert av Joseph Losey, hvor han spilte mot Dirk Bogarde.

I 2007 spilte Courtenay i de to filmene Flood, en episk katastrofe-film der London blir oversvømt på grunn av en kraftig flom, og han spilte i The Golden Compass, en tilpasning av Philip Pullmans roman, der han spilte Farder Coram. I 2008 dukket han opp i BBC sin tilpasning av Little Dorrit som opprinnelig ble skrevet av Charles Dickens.

Courtenay var gift med skuespillerinnen Cheryl Kennedy, fra 1973 til 1982. I 1988 giftet han seg med sin andre kone, Isabel Crossley, som opprinnelig arbeidet ved det britiske Royal Exchange Theatre. Ekteparet eier boliger både i Manchester og Putney i London.

I 2000 ble Courtenays memoarer Dear Tom: Letters From Home ble utgitt til jevnt gode kritikker fra publikum. Denne publiseringen omfatter i stort grad et utvalg av brevvekslingen mellom Courtenay og hans mor, ispedd hans egne erindringer om livet i hans tid som en ung skuespiller-student i London, tidlig på 1960-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]