Body of Lies

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Body of Lies
Generell informasjon
GenreActionfilm,[1] thriller, spionfilm, dramafilm, romanfilmatisering, politisk thriller
Utgivelsesår2008
NasjonalitetUSA
Lengde128 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRidley Scott[2][3][4][5][6] Rediger dette på Wikidata
ManusWilliam Monahan[7] Rediger dette på Wikidata
TemaTerrorisme Rediger dette på Wikidata
Basert på
Body of Lies[8] Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Ridley Scott, Donald De Line
MusikkMarc Streitenfeld Rediger dette på Wikidata
FotoAlexander Witt Rediger dette på Wikidata
KlippPietro Scalia Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeLeonardo DiCaprio,[2] Russell Crowe,[2] Mark Strong,[2] Carice van Houten, Oscar Isaac,[9] Michael Gaston,[9] Golshifteh Farahani,[2] Vince Colosimo,[9] Ali Suliman,[9] Alon Abutbul,[9] Clara Khoury,[9] Jamil Khoury,[9] Kais Nashef,[7] Mehdi Nebbou,[9] Simon McBurney,[9] Lubna Azabal,[7] Michael Stuhlbarg,[7] Shredy Jabarin,[7] Annabelle Wallace,[7] Sami Samir,[7] Giannina Facio,[7] Bijan Daneshmand[7] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapScott Free Productions Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)InterCom
Netflix
Premiere(r)5. oktober 2008[10]
20. november 2008 (Tyskland)[11]
Eksterne lenker

Body of Lies er en amerikansk spionfilm fra 2008 regissert av Ridley Scott. Den er basert på boken ved samme navn av David Ignatius om en CIA-agent som drar til Jordan for å forfølge en høyt profilert terrorist. Manuskriptet er skrevet av William Monahan og Leonardo DiCaprio, Russell Crowe, Vince Colosimo og den iranske skuespilleren Golshifteh Farahani medvirker i hovedrollene. Produksjonen fant sted i Washington D.C. og Marokko. Body of Lies hadde premiere i USA 10. oktober 2008, og i Norge 21. november 2008.

Handling[rediger | rediger kilde]

Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) - en CIA-agent stasjonert i Midtøsten - leter etter terroristen Al-Saleem. Ferris møter Nizar som gir CIA informasjon i bytte mot asyl i USA. Til tross for protester fra sjefen Ed Hoffman (Russell Crowe) går Ferris med på å gi asyl. Når terroristene finner ut at Nizar er en tyster, blir Ferris tvunget til å skyte ham for å hindre at Nizar avslører identiteten hans. Ferris og kollegaen Bassam overvåker en bygning som Nizar tipset dem om. De observerer flere menn som ødelegger papirer og kvitter seg med utstyr. Ferris prøver å komme seg inn i huset, men blir oppdaget. I den påfølgende skuddvekslingen blir bilen til Ferris og Bassam truffet av en rakett. Ferris blir reddet av helikopter, men Bassam dør i eksplosjonen.

Terrorister gjennomfører et angrep i Sheffield, og de planlegger flere lignende angrep i Manchester. Når politiet finner dem, utløser terroristene en bombe. Både terroristene og politiet som omringet dem blir drept. Ferris blir utskrevet fra sykehus og sendt til Jordan for å fortsette jakten på Al-Saleem. I Jordan møter han Hani Salaam, leder for etterretningsbyrået i Jordan. Ed Hoffman beordrer Ferris å holde øye med ett hus som blir brukt av noen som arbeider for Al-Saleem. Samtidig beordrer Hoffman en annen operasjon i samme område uten at Ferris får vite om det. Denne operasjonen krasjer fullstendig med en av aksjonene til Ferris, og han beskylder Hoffman for å ødelegge for ham med vilje. Ferris må på sykehus for å få vaksiner mot rabies etter å ha blitt bitt av flere villhunder under jakten på en terrorist. På sykehuset møter Ferris sykepleieren Aisha som han får romantiske følelser for. Terrorister slår til ved et marked i Amsterdam, og dreper minst 75 mennesker.

Hani Salaam finner identiteten til en terrorist som heter Karami, og han tvinger Karami til å jobbe for jordansk etterretning. Uten å fortelle det til Ferris og Salaam, gir Ed Hoffman ordre om å kidnappe Karami. Men Karami stikker av og advarer de andre terroristene om at de blir overvåket og alle stikker av. Salaam anklager Ferris for å ha vist om kidnappingen av Karami, og han klandrer Ferris for å ødelegge for ham. Ferris møter Hoffman i Washington D.C. og de planlegger en aksjon for å finne Al-Saleem. De arrangerer ett falskt terrorangrep, og legger skylden på Omar Sadiki, en arkitekt fra Jordan. De håper at Al Saleem vil kontakte Sadiki. Al-Saleem får høre om angrepet, og han biter på agnet. Salaam deler sine mistanker med Ferris om Omar Sadiki som terrorist, med Ferris later som han ikke vet noe. Ferris prøver å redde Sadiki fra å havne i klørne på Al-Saleem, men han mislykkes. Sadiki benekter enhver forbindelse med terrorangrepet, og senere blir han funnet drept. Ferris går til leiligheten sin hvor han oppdager at Aisha er kidnappet. Han ber desperat Salaam om hjelp, og han avslører at CIA fabrikkerte det fiktive angrepet som de ga Sadiki skylden for. Salaam nekter å hjelpe fordi Ferris tidligere hadde løyet til ham.

Ferris tilbyr å overgi seg hvis Aishas blir satt fri. Han blir tatt med ut til ørkenen, hvor Hoffman følger med via en overvåkingsdrone. Ferris blir omringet av flere biler som sirkler rundt ham og lager en enorm støvsky som gjør det umulig å se noe med dronen. Etterpå reiser bilene i vidt forskjellige retninger, og støvskyen gjør at Hoffman ikke vet hvilken bil Ferris sitter i. Ferris blir kjørt over grensen til Syria, hvor han blir avhørt av Al-Saleem. Når Ferris spør Al-Saleem om Aisha, blir han fortalt at noen har løyet for ham, og at de ikke vet noe om henne. Ferris forteller Al-Saleem at det er en infiltrator (Karami) i gruppen hans som egentlig arbeider for CIA, men Al-Saleem tror ikke på ham. Ferris blir torturert før Al-Saleem slår på et videokamera og beordrer henrettelsen. Salaam kommer i siste øyeblikk, og Ferris blir reddet. Al-Saleem og terroristene blir arrestert. Salaam besøker Ferris på sykehus, og avslører at han sto bak Aishas kidnapping. Ferris forlater CIA, og reiser for å møte Aisha igjen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://www.nytimes.com/2008/10/10/movies/10lies.html; besøksdato: 8. april 2016.
 2. ^ a b c d e http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=127877.html; besøksdato: 8. april 2016.
 3. ^ http://stopklatka.pl/film/w-sieci-klamstw; besøksdato: 8. april 2016.
 4. ^ http://www.filmaffinity.com/es/film188952.html; besøksdato: 8. april 2016.
 5. ^ http://www.imdb.com/title/tt0758774/; besøksdato: 8. april 2016.
 6. ^ http://www.interfilmes.com/filme_19692_Rede.de.Mentiras-(Body.of.Lies).html; besøksdato: 8. april 2016.
 7. ^ a b c d e f g h i (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
 8. ^ (på sv) Svensk Filmdatabas, Svenska Filminstitutet, SFDb film-ID 67233, Wikidata Q1139587, https://www.svenskfilmdatabas.se/ 
 9. ^ a b c d e f g h i http://www.imdb.com/title/tt0758774/fullcredits; besøksdato: 8. april 2016.
 10. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 14. april 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]