Victor McLaglen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Victor McLaglen
Victor McLaglen in Sea Devils trailer.jpg
Født10. des. 1886[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Royal Tunbridge Wells[5]Rediger på Wikidata
Død7. nov. 1959[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (72 år)
Newport BeachRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, bokser, filmskuespiller, fjernsynsskuespillerRediger på Wikidata
Søsken Cyril McLaglen, Sydney Temple Leopold McLaglenRediger på Wikidata
Barn Andrew V. McLaglenRediger på Wikidata
Nasjonalitet Storbritannia, USARediger på Wikidata
Gravlagt Forest Lawn Memorial ParkRediger på Wikidata
Utmerkelser Oscar for beste mannlige hovedrolle (1936), stjerne på Hollywood Walk of FameRediger på Wikidata
Aktive år1920
IMDbIMDb

Victor Andrew de Bier Everleigh McLaglen (født 10. desember 1886, død 7. november 1959) var en britisk-amerikansk skuespiller. Han vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Gypo Nolan i filmen Angiveren (1935).

Før Hollywood[rediger | rediger kilde]

McLaglen var eldre bror av skuespiller Cyril McLaglen. McLaglen forlot hjemmet i en alder av fjorten år for å bli med i den britiske hæren for å kjempe i den andre boerkrigen. Men til hans ergrelse ble han stasjonert på Windsor Castle, og han ble senere tvunget til å forlate hæren da hans riktige alder ble oppdaget.

Fire år senere flyttet han til Canada, hvor han tjente til livets opphold som bryter og tungvektsbokser, med flere imponerende seire i bokseringen. Mellom kampene, turnerte McLaglen med et sirkus, og tilbød $25 til den som kunne gå tre runder mot ham i ringen.

McLaglen returnerte til England i 1913 og under første verdenskrig var han kaptein i The Princess of Wales Royal Regiment. Han fortsatte med boksing, og ble kåret til tungvektsmester i den britiske hæren i 1918. Etter første verdenskrig begynte han å ta roller i britiske stumfilmer.

Filmkarriere[rediger | rediger kilde]

McLaglens karrière tok en overraskende vending i 1920, da han flyttet til Hollywood. Han ble en populær karakterskuespiller, med en spesiell evne til å spille fylliker. Flere ganger spilte han roller som irer, noe som førte til at mange filmfans feilaktig antok at han var irsk snarere enn engelsk.

Høydepunktet i McLaglens karrière var en Oscar for beste mannlige hovedrolle for hans rolle i Angiveren (1935), basert på en roman av Liam O'Flaherty. Mot slutten av karrièren ble han nominert igjen, denne gangen for beste mannlige birolle, da han spilte mot John Wayne i filmen Den tause mann (1952). McLaglen har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

McLaglen var gift tre ganger. Hans første ekteskap var med Enid Lamont i 1919. Paret fikk en datter, Sheila, og en sønn, Andrew, som senere arbeidet som regissør. McLaglens kone døde etter en rideulykke i 1942. Hans andre ekteskap var med Suzanne M. Brueggeman, hvis ekteskap varte fra 1943 til 1948. McLaglens tredje og siste ekteskap var med Margaret Pumphrey, som han var gift med fra 1948 og frem til sin død. McLaglen døde av et hjerteinfarkt i 1959. Han hadde innen den tid blitt amerikansk statsborger. McLaglen ble begravet på Forest Lawn Memorial Park i Glendale i California.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Roglo, Roglo person ID p=victor;n=mclaglen[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b GeneaStar, oppført som Victor Mclaglen, GeneaStar person-ID mclaglenvic[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Filmportal.de, Filmportal-ID 1ca612ebd47946bd9ef18b08a2f1e090, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 14. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]