Richard Burton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Richard Burton
Richard Burton - The Robe.jpg
I filmen Men jeg så ham dø (1953).
FødtRichard Walter Jenkins
10. nov. 1925[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Pontrhydyfen, Wales
Død5. august 1984 (58 år)
Céligny, Sveits
Beskjeftigelse Skuespiller
Utdannet ved Exeter College[5]Rediger på Wikidata
Ektefelle Sybil Williams (1949–1963)
Elizabeth Taylor (1964–1974, 1975–1976)
Susan Hunt (1976–1982)
Sally Hay (1983–1984)
Far Richard Walter JenkinsRediger på Wikidata
Mor Edith Mawd ThomasRediger på Wikidata
Søsken Graham JenkinsRediger på Wikidata
Barn Jessica Burton, Liza Todd Burton, Maria Burton, Kate BurtonRediger på Wikidata
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927)Rediger på Wikidata
Gravlagt CélignyRediger på Wikidata
Utmerkelser
7 oppføringer
Kommandør i den britiske imperieorden, Theatre World Award (1951)[6], Tony-prisen for beste mannlige hovedrolle i en musical (1961), Golden Globe, Grammy Award, Tony Award, stjerne på Hollywood Walk of FameRediger på Wikidata
Aktive år1944–1984
Nettstedwww.richardburton.com
IMDbIMDb
Signatur
Richard Burtons signatur

Richard Burton (født Richard Walter Jenkins 10. november 1925 i Pontrhydyfen i Wales i Storbritannia, død 5. august 1984 i Céligny i Sveits) var en britisk skuespiller.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Richard Jenkins var barn nummer tolv i et kull på tretten i en fattig walisisk kullarbeiderfamilie. Han arbeidet som hjelper i handelsbod fa han ble oppdaget av en folkeskolelærer, Philip Burton. Denne innså at den unge gutten Jenkins hadde store skuespillertalenter og underviste ham i Shakespeare og i Queen's English.

Richard, som selv hadde hatt planer om å bli profesjonell bokser, fikk et stipendium til Oxford; straks før hadde han gjort scenedebut i 1943 i Liverpool.

Årene 1944-1947 tjenestegjorde han som navigatør i Royal Air Force.

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

I 1948 vendte han tilbake til scenen (han hadde da tatt sin lærers etternavn, Burton). I 1948 fikk han sin filmdebut i The Last Days of Dolwyn. Under innspillingen traff han sin første hustru, den walisiske skuespillerinne Sybil Williams, med hvem han fikk to barn. Hans internasjonale gjennombrudd som filmstjerne kom 1958 i Look Back in Anger.

Som ung skuespiller slo han gjennom som en eminent Shakespeare-tolker, blant annet i rollen som Hamlet. Som filmskuespiller spilte han blant annet erkebiskop Thomas Becket i filmen Becket (1964),der Peter O'Toole spilte rollen som Henrik II av England. De ble begge nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle, men prisen gikk til Rex Harrison for rollen som professor Higgings i My Fair Lady.

Privatlivet hans var preget av forholdet til skuespillerinnen Elizabeth Taylor, som han var gift med to ganger. De møttes under innspillingen av Cleopatra, og forlot begge sine respektive ektefeller for å gifte seg med hverandre. Det var barn i begge ekteskap, og forholdet ble samtidens store sositetsskandale.

Ekteskapet ble meget stormfullt. I filmen Hvem er redd for Virginia Woolf? (1966) spilte de mot hverandre, og mange oppfattet denne filmen, om et ektepar som bryter hverandre ned, som et portrett av Burton og Taylors eget ekteskap. De ble begge nominert til Oscar for henholdsvis beste mannlige og beste kvinnelige hovedrolle, men bare Taylor fikk prisen.

Burton var nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle i alt seks ganger, samt én gang for beste mannlige birolle.

Burton og Taylor fikk ingen felles barn, men adopterte en datter. Burton utviklet etter hvert et massivt alkoholmisbruk og døde 59 år gammel.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Richard-Burton-Welsh-actor, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, «Richard Burton», besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0012883[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Burton, side(r) 40[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.theatreworldawards.org[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

skuespillerstubbDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.