Master and Commander: The Far Side of the World

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Master and Commander: The Far Side of the World
Generell informasjon
Utgivelsesår14. november 2003
Prod.landUSA
Lengde138 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPeter Weir
ProdusentAlan B. Curtiss
ManusforfatterPeter Weir
John Collee
basert på bøker av Patrick O'Brian
MusikkIva Davies
Christopher Gordon
Richard Tognetti
SjeffotografRussell Boyd
KlippLee Smith
Foran kamera
MedvirkendeRussell Crowe
Paul Bettany
Billy Boyd
James D'Arcy
Edward Woodall
Annen informasjon
Budsjett$150 000 000
Totalomsetning$ 212,011,111
Prod.selskapInternasjonalt:
20th Century Fox
Samuel Goldwyn Films
Italia, Argentina, Japan (kino):
Miramax Films
Frankrike, Norge, Tyskland, Japan (DVD):
Universal Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Master and Commander: The Far Side of the World er en amerikansk dramafilm fra 2003, regissert av Peter Weir. Filmen er basert på Patrick O'Brians bøker om kaptein Jack Aubrey. Filmen ble nominert til Oscar for beste film og beste regi.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen finner sted om våren 1805, under Napoleonskrigene. "Lucky Jack" Aubrey er kaptein på HMS Surprise som blir beordret til å finne det franske skipet Acheron. Filmen åpner med at en mann på det britiske krigsskipet hører en lyd i horisonten. Hollom, som er på vakt, nøler med å ta en beslutning før Calamy beordrer alle mann på dekk. Kaptein Aubrey kommer på dekk i det skipet blir angrepet av Acheron, et skip dobbelt så stor som HMS Surprise. HMS Surprise blir sterkt skadet, og kanonene deres klarer ikke å trenge gjennom skroget til Acheron. Senere blir roret på HMS Surprise ødelagt, og skipet blir umulig å styre. Med flere mindre båter, klarer mannskapet å slepe skipet inn i tåken så Acheron ikke finner dem.

Aubrey bemerker at et skip som Acheron kan tippe maktbalansen i Napoleons favør. De fortsetter jakten på Acheron, snarere enn å returnere til nærmeste havn for reparasjoner. Acheron gjennomfører et bakholdsangrep på HMS Surprise, men de slipper unna i nattens mørke. De følger Acheron sørover mot Galápagosøyene. Skipets lege, Maturin, er interessert i fauna og flora, og Aubrey lover ham flere dager ved øyene. Når Surprise når frem til Galápagos finner de flere overlevende fra et hvalfangstskip som ble ødelagt av Acheron. De innser at Acheron er i nærheten, og de må i all hast fortsette jakten. Maturin beskylder Aubrey for å gå tilbake på sitt ord, og for å følge Acheron mer ut av stolthet snarere enn plikt. Aubrey kategorisk benekter dette, men han går med på at han har overskredet sine ordrer i jakten på Acheron. Enkelte blant mannskapet er overtroiske og mener at den inkompetente Hollom tiltrekker seg uhell og er ansvarlig for skipets ulykker. Hollom takler ikke all baksnakkingen, og han begår selvmord.

Marineoffiser Howard forsøker å skyte en albatross, og ved et uhell treffer han doktor Maturin. Kulen må fjernes, og operasjonen burde utføres på fast grunn. Til tross for at Acheron er nærme, snur Aubrey skipet og tar legen med tilbake til Galápagos. Maturin utfører kirurgi på seg selv ved hjelp av et speil. Maturin får også muligheten til å utforske øya og samle prøver før de drar videre. Mens han befinner seg på øya oppdager legen Acheron. Han iler tilbake til skipet for å advare Aubrey, og HMS Surprise forbereder seg til kamp. På grunn av Acherons solide skrog, må HMS Surprise på kloss hold og mannskapet anser dette som nærmest umulig. Aubrey forkler skipet som hvalfangstskip, og han håper at Acheron vil prøve å fange skipet heller enn å ødelegge det. Acheron faller for forkledningen og kommer innenfor skuddhold.

Aubrey border Acheron og det blir nærkamp før skipet blir nedkjempet. Aubrey leter etter kapteinen av Acheron, og går inn i sykelugaren, hvor en fransk lege forteller ham at kapteinen er død og han gir Aubrey kommandantens sverd. Både Acheron og HMS Surprise blir reparert. HMS Surprise blir værende ved Galápagos, men deler av mannskapet skal seile Acheron til Valparaíso. Idet Acheron seiler av sted, nevner Maturin at legen ombord på Acheron døde for mange måneder siden. Aubrey innser at den franske kapteinen fremdeles er i live, og lurte ham ved å late som han var skipets lege. Aubrey gir ordre om å vende om og eskortere Acheron til Valparaíso. Maturin blir igjen nektet muligheten til å utforske Galápagos.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]