American Gangster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
American Gangster
Generell informasjon
SjangerKrim / Drama
Utgivelsesår2007
Prod.landUSA
Lengde2 t. 37 min (Kinoversjon)
2 t. 56 min. (Unrated)
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiRidley Scott
ProdusentBrian Grazer
Ridley Scott
ManusforfatterSteve Zaillian
MusikkMarc Streitenfeld
SjeffotografHarris Savides
KlippPietro Scalia
Foran kamera
MedvirkendeDenzel Washington
Russell Crowe
Chiwetel Ejiofor
Josh Brolin
Lymari Nadal
Annen informasjon
BudsjettUSD100 millioner[1]
Prod.selskapUniversal Studios
Premiere19. oktober 2007 (New York)
2. november 2007 (USA)
23. november 2007 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

American Gangster er en amerikansk kriminaldrama fra 2007, skrevet av Steve Zaillian og regissert av Ridley Scott. I hovedrollene finner vi Denzel Washington og Russell Crowe. Washington portretterer narkobaronen Frank Lucas, en ekte heroin-konge fra Harlem som smuglet narkotikaen inn i Amerika gjennom det amerikanske forsvarets tjenestefly som returnerte fra Vietnamkrigen. Crowe portretterer Richie Roberts, en detektiv som klarer å avsløre Lucas' narkotika-imperium.[2]

Opptakene ble gjort på åstedene rundt i New York City.

Kritikerne var stort sett positive. Den har fått 80 % på Rotten Tomatoes.[3]

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 1968 er Frank Lucas håndlanger for Harlem-gangster Ellsworth "Bumpy" Johnson. Når Johnson dør av et hjerteinfarkt, tar Lucas kontroll over hele hans syndikat i Harlem. Etterforsker Richie Roberts (spilt av Russell Crowe) finner nærmere 1 million dollar som han oppdaget i Johnsons bil. Hans heroin-avhengige kollega overdoser på et nytt merke heroin kalt "Blue Magic" og deres overordnede Lou Toback gir Roberts ordre om å sette ned en arbeidsgruppe for å etterforske lokale narkotika-selgere. Lucas kjøper "Blue Magic" direkte fra produsenter i blant annet Thailand, og smugler stoffet til USA gjennom amerikanske soldater som kommer hjem fra Vietnam-krigen. Lucas tar etterhvert over salget i hele New York-området. Med dette monopolet utvider Lucas sin kontroll til nattklubber, casino og prostitusjon. Han kjøper også et stort herskapshus for sin mor, og rekrutterer sine fem brødre, inkludert Huey og Turner, for å spre imperiet sitt ytterligere. Lucas blir også forelsket i Eva, opprinnelig fra Puerto Rica.

En dag er Lucas tilskuer ved Fight of the Century sammen med Eva. Richie Roberts var også til stede ved kampen, og legger merke til den tidligere ukjente Lucas med enda bedre tilskuer-plasser enn den italienske mafiaen. Han begynner å etterforske Lucas. I mellomtiden må Lucas forholde seg til konkurrerende mafia-sjef Dominic Cattano, som truer med å ødelegge hele familien til Lucas med mindre de kommer frem til en avtale. I tillegg forsøker korrupte NYPD-etterforskere, ledet av Nick Trupo, å presse Lucas til å gi dem mer penger. Lucas må også konkurrere mot lokale kriminelle som for eksempel Nicky Barnes, som har begynt å vanne ut Lucas sitt "Blue Magic" og selger den under samme merkenavn. Etter Saigons fall i 1975 forsvinner alle narkotika-forsyningene til Lucas. Han blir dermed tvunget til å stole på andre kriminelle gjenger for å få tak i produktene han selger.

Roberts og hans etterforskere blir vitne til Frank Lucas sin fetter og sjåfør som skyter en kvinne. De bruker deretter trusselen om en lang fengselsdom for å få dem til å bære en hemmelig mikrofon og avlytte Lucas. Informasjonen Roberts og hans arbeidsstyrke får tak i, gjør at de stopper ett fly som var på vei til Lucas, og de oppdager "Blue Magic" i kistene til døde soldater fra Vietnam-krigen. Med disse bevisene får de en ransakelsesordre for en heroin-fabrikk i Newark brukt av Lucas og syndikatet hans. I den påfølgende skuddvekslingen dør Steve Lucas, den unge nevøen til Frank Lucas som tidligere hadde gitt opp hans lovende karriere for New York Yankees for å bli med i forretningene til Frank Lucas.

I mellomtiden går korrupte politifolk, ledet av Nick Trupo, inn i Lucas sitt herskapshus for å stjele alle pengene som var gjemt under hundehuset. I denne prosessen dreper de også hunden hans. Lucas planlegger å gå etter Trupo, men moren hans fraråder ham fra å drepe en politimann - og advarer om at både hun og Eva vil forlate ham hvis han gjennomfører denne planen. Lucas blir arrestert etter at Roberts og hans team gjennomfører et raid mot narkotika-salg som drives av brødrene hans. På politistasjonen forsøker Lucas først å bestikke Roberts, men dette blir blankt avvist.

Lucas truer deretter Roberts på livet, og forklarer sitt hat mot politifolk: Lucas påstår at han var vitne til at politifolk myrdet hans 12 år gamle kusine da han selv bare var 6 år gammel. Roberts tilbyr Lucas en mulighet til en kortere fengselsstraff hvis han hjelper til under etterforskningen av korrupte politifolk i NYPD. Lucas, ut av respekt for Roberts og hans integritet, gir ham de navnene han vet om. Til slutt blir flertallet av Drug Enforcement Administration (DEA) i New York arrestert og dømt. En forferdet Trupo velger å begå selvmord. Roberts, som nettopp hadde utdannet seg til advokat, velger å forsvare Lucas som hans aller første klient. Lucas blir dømt til 70 år i fengsel. Men han soner bare 15 år, og blir løslatt i 1991.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kelly, Kate (1. august 2007). «Hollywood Tests a Dynamic Duo» (krever abonnement). The Wall Street Journal. Besøkt 13.12.2007. 
  2. ^ Fleming, Michael (13. februar 2006). «'Gangster' redux». Variety. Besøkt 13.12.2007. 
  3. ^ «American Gangster». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 29. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]