Hopp til innhold

Cinderella Man

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cinderella Man
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår23. mai 2005 USA
16. september 2005 Norge
Prod.landUSA
Lengde144 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 år (Norge)
Bak kamera
RegiRon Howard
ProdusentBrian Grazer
Ron Howard
Penny Marshall
ManusforfatterCliff Hollingsworth
Akiva Goldsman
MusikkThomas Newman
SjeffotografSalvatore Totino
Foran kamera
MedvirkendeRussell Crowe
Renée Zellweger
Paul Giamatti
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Budsjett88 millioner USD
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Cinderella Man er et amerikansk filmdrama som følger historien til tungvektsmester i boksing, James J. Braddock. Filmen er regissert av Ron Howard, og har Russell Crowe i hovedrollen.

Handling[rediger | rediger kilde]

James J. Braddock er en ire i USA som har måtte gi opp sin lovende boksekarriere etter en serie tap. Han jobber nå med forskjellige strøjobber under den amerikanske depresjonen, mens han stadig drømmer om å bygge opp igjen den gamle karrieren. Etter at en annen bokser melder avbud til en match, får Braddock igjen sjansen. Promotørene tar han ikke seriøst, og ser på han som dødkjøtt, helt til han slår ut bokseren som er ranket som nummer to i verden.
Braddock fortsetter å vinne, mens han gir håp og inspirasjon til andre som er rammet av depresjonen. Han slår tilslutt ut verdensmester Max Baer, og blir selv tungvektsmester. Navnet på filmen er hentet fra kallenavnet Braddock fikk som bokser.

Roller[rediger | rediger kilde]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmen ble godt mottatt blant filmkritikere verden rundt, men skuffet økonomisk. Filmen hadde et budsjett rundt $88 millioner, men klarte bare å spille inn $60 millioner mens den gikk på kino i Nord-Amerika.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Mange boksehistorikere, og Baers etterkommere, har kritisert fremstillingen av Max Baer. I filmen blir han fremstilt som regelrett ond både privat og offentlig, og tar livet av to mennesker i bokseringen. I virkeligheten mente de at Baer ble regnet som en gentleman blant sine kollegaer. Og bare en av hans motstandere, Frankie Campbell, døde. Dødsfallet plaget også Baer resten av livet. Det at han bokset med en brukket hånd mot Braddock, har også sådd tvil om hvor stor presentasjonen var.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]