Gladiator (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gladiator
Generell informasjon
Nasjonalitet Storbritannia UK
USA USA
Utgitt USA 5. mai, 2000
Lengde Kinoversjonen: 154 min
Director's Cut:
171 min.
Språk Engelsk
Produksjon
Regissør Ridley Scott
Manus David Franzoni
John Logan
William Nicholson
Produsent Douglas Wick
David Franzoni
Branko Lustig
Musikk Hans Zimmer
Lisa Gerrard
Sjeffotograf John Mathieson
Klipp Pietro Scalia
Medvirkende Russell Crowe
Joaquin Phoenix
Connie Nielsen
Oliver Reed
Ralf Moeller
Richard Harris
Djimon Hounsou
Annen informasjon
Filmselskap DreamWorks (USA)
Universal Studios (worldwide)
Budsjett $ 103 millioner
Eksterne lenker

Gladiator er en amerikansk-britisk drama-film fra 2000 regissert av Ridley Scott. Hovedrollene ble spilt av Russell Crowe og Joaquin Phoenix, med Connie Nielsen i en større birolle. Filmen ble en suksess både blant kritikerne og kommersielt, og vant en rekke priser, deriblant flere Oscar-statuetter, inkludert prisen for beste film.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om Maximus (Russel Crowe), som er general i den romerske hær under Marcus Aurelius. Marcus Aurelius er døende og beslutter å overlate tronen til Maximus fremfor til sin sønn Commodus (Joaquin Phoenix). Commodus finner ut av dette innen det blir offentliggjort. Derfor sørger han for at Maximus og hele hans familie blir drept. Det lykkes likevel for Maximus å rømme, men ikke lenge etter blir han funnet og havner tilslutt som gladiator. Som den dyktige soldat han er får han stor suksess som gladiator, og etterhvert kommer han til Colosseum i Rom for å kjempe foran den nye keiser, Commodus. Deretter utspiller det seg en regulær maktkamp mellom Commodus og Maximus, på tross av at den ene er keiser og den andre er gladiator. Commodus er ikke i stand til å styre Maximus, da han har folkets støtte på grunn av sine evner som gladiator. Til sist utfordrer Commodus Maximus til en kamp mann mot mann i Colosseum. En kamp som ender med at de begge dør, men med sitt siste døende ord så sier Maximus at Romerriket skal vende tilbake til demokratiet.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Gladiator er en såkalt episk film og regnes for å være blant de mest suksessfulle historiske dramafilmer som er lagd. I tillegg til 5 Oscar-statuetter, vant den også fire BAFTA-priser og to Golden Globes (blant annet for beste film). Den vant også en rekke andre mindre kjente filmpriser. Gladiator ble en av de mest innbringende filmene i 2000.

Filmen ble en enorm publikumssuksess både i USA og andre land. Den spilte inn $187 millioner ved amerikanske kinoer og 445 millioner dollar på verdensbasis.[1] Den fikk relativt gode kritikker og har fått 77 % på Rotten Tomatoes[2].

Filmen regnes av mange for å ha brøytet vei for andre historiske filmer som Troja, Alexander og Kingdom of Heaven, filmer som kom få år etter Gladiator.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

Oliver Reed døde av hjertestans under filminnspillingen. Siden Ridley Scott var en god venn av Reed, valgte han å bruke en del penger på å animere ansiktet til Oliver Reed på en annen manns kropp. dette ble vellykket, og filmen er også dedikert til Reed.

Under en slåss-scene i begynnelsen av filmen kan man høre en mann brøle «jeg er skikkelig forbanna» på norsk.[3]

Commodus viser at han vil spare Maximus ved å vise tommelen opp. I virkeligheten pleide romerske keisere å gjøre det når en gladiator skulle dø etter å ha tapt en kamp , men Ridley Scott følte seg forpliktet til å la Commodus vise tommelen opp får ikke å forvirre publikum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ business, imdb.
  2. ^ Gladiator, Rottentomatoes
  3. ^ Gladiator First Scene, YouTube; se også Gladiator - Ihr seid verfluchte hunde!, YouTube

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]