Gladiator (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gladiator
Gladiator
Generell informasjon
Sjanger Historisk actiondrama
Nasjonalitet Britisk / Amerikansk
Utgitt 2000
Lengde 2 t. 35 min.
Språk Engelsk
Produksjon
Regissør Ridley Scott
Manus David Franzoni
John Logan
William Nicholson
Produsent Douglas Wick
David Franzoni
Branko Lustig
Musikk Hans Zimmer
Lisa Gerrard
Sjeffotograf John Mathieson
Hovedroller Russell Crowe
Annen informasjon
Budsjett USD 103 millioner
Totalomsetning USD 457,5 millioner
Premierer 5. mai 2000 (USA)
12. mai 2000 (Storbritannia)
19. mai 2000 (Norge)
Eksterne lenker

Gladiator er en amerikansk-britisk historisk action-drama fra 2000 regissert av Ridley Scott. Hovedrollene spilles av Russell Crowe, mens Joaquin Phoenix og Connie Nielsen har større biroller. Filmen ble en suksess både blant kritikerne og kommersielt, og vant fem Oscar-statuetter, inkludert prisen for beste film.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om Maximus (Russel Crowe), som er general i den romerske hær under Marcus Aurelius. Marcus Aurelius er døende og beslutter å overlate tronen til Maximus fremfor til sin sønn Commodus (Joaquin Phoenix). Commodus finner ut av dette innen det blir offentliggjort. Derfor sørger han for at Maximus og hele hans familie blir drept. Det lykkes likevel for Maximus å rømme, men ikke lenge etter blir han funnet og havner tilslutt som gladiator. Som den dyktige soldat han er får han stor suksess som gladiator, og etterhvert kommer han til Colosseum i Rom for å kjempe foran den nye keiser, Commodus. Deretter utspiller det seg en regulær maktkamp mellom Commodus og Maximus, på tross av at den ene er keiser og den andre er gladiator. Commodus er ikke i stand til å styre Maximus, da han har folkets støtte på grunn av sine evner som gladiator. Til sist utfordrer Commodus Maximus til en kamp mann mot mann i Colosseum. En kamp som ender med at de begge dør, men med sitt siste døende ord så sier Maximus at Romerriket skal vende tilbake til demokratiet.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Gladiator er en såkalt episk film og regnes for å være blant de mest suksessfulle historiske dramafilmer som er lagd. I tillegg til 5 Oscar-statuetter, vant den også fire BAFTA-priser og to Golden Globes (blant annet for beste film). Den vant også en rekke andre mindre kjente filmpriser. Gladiator ble en av de mest innbringende filmene i 2000.

Filmen ble en stor publikumssuksess både i USA og andre land. Den spilte inn 187 millioner dollar ved amerikanske kinoer alene og 445 millioner dollar på verdensbasis.[1] Den fikk relativt gode kritikker og har fått 76 % på Rotten Tomatoes.[2]

Filmen var en av de første i en bølge av historiske filmer fra oldtid og middelalder som kom rundt tusenårsskiftet. Like etter kom Troja, Alexander og Kingdom of Heaven.

Oliver Reed døde av hjertestans under filminnspillingen. Siden Ridley Scott var en god venn av Reed, valgte han å bruke en del penger på å animere ansiktet til Oliver Reed på en annen manns kropp. dette ble vellykket, og filmen er også dedikert til Reed.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ business, imdb.
  2. ^ «Gladiator». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 29. mars 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]