Humphrey Bogart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Humprey Bogart i 1945
Humprey Bogart i Afrikadronningen (1951)

Humphrey DeForest Bogart (født 25. desember 1899 i New York i USA, død 14. januar 1957 i Los Angeles i California av kreft i halsen) var en amerikansk skuespiller, ofte betraktet som en av de største gjennom alle tider. Blant hans mest kjente filmer er Malteserfalken, Casablanca og Afrikadronningen. For sistnevnte film mottok han karrierens eneste Oscar.

Bogart var sønn av Belmont (18671934) og Maud Bogart (18651940). Etternavnet er nederlandsk og betyr orkidé. Belmont var kirurg, mens Maud var designer og etter hvert ansvarlig redaktør for et motemagasin. Begge foreldrene, især moren, tjente godt, og Humphrey Bogart fikk således en oppvekst som materielt sett står i sterk kontrast til rollefigurene han senere ble kjent for. Imidlertid var forholdet i liten grad preget av følelser, og mer av krangling.[1]

Bogart viste lite eller ingen interesse for akademiske studier, og etter foreldrenes mislykkede forsøk på å få ham til å studere, valgte han selv å melde seg inn i marinen og tjenestegjøre der i slutten av første verdenskrig. Etter denne tiden ble han involvert via venner i show business, for det meste svært lettbente komedier. Bogart utmerket seg ikke spesielt i disse rollene, men heller i livet bak oppsetningene, hvor han ble med i barer som solgte sprit ulovlig. Om det var i hans tid i marinen er usikkert, men det er sannsynlig at rundt denne tiden fikk han sitt karakteristiske arr i ansiktet. David Niven påsto at Bogart hadde sagt det var fra et uhell som barn.

Film[rediger | rediger kilde]

Etter børskrakket i 1929 ble det stadig vanskeligere å sette opp teaterstykker, og de fleste skuespillerne beveget seg mot film. Humphrey Bogart begynte sin karriere innen film i 1928 med filmen The Dancing Town, en film som aldri har blitt funnet i sin helhet. Det var imidlertid hans rolle på Broadway i teateroppsetningen «The Petrified Forest» som ga ham oppmerksomhet og skapte karrieren.

Filmkarrieren ble innledet med en lang rekke B-filmer, der han stort sett spilte den samme rollen, det vil si en gangster. Ettersom Warner Bros. ikke hadde noen planer om å bruke Bogart som helt, spilte han stort sett biroller, og James Cagney, Edward G. Robinson og flere andre filmstjerner som siden er blitt langt mindre kjent, tok hovedrollene. Den store forandringen kom da Bogart ble gitt hovedrollen, om enn fordi flere av de ovennevnte takket nei, til filmen High Sierra. Med Bogart i hovedrollen fikk filmen, og særlig Bogart, gode anmeldelser.[2][3]

High Sierra var basert på en roman av William Riley Burnett som John Huston hadde omskrevet til film. I neste film av en viss størrelse spilte Bogart i Hustons debut som regissør, en film som skaffet begge øyeblikkelig A-kjendisstatus. Malteserfalken var basert på boken med samme navn av Dashiell Hammett, en anerkjent amerikansk krimforfatter, og handler om detektiven Sam Spade som blir trukket med i et desperat spill om en pakke på avveier. Bogart hadde gjennom sine mange roller som gangster brukt mye tid til å perfeksjonere rollen som etter hvert ble hans varemerke: den tøffe mannen som egentlig hadde samvittighet, men den var godt skjult bak et svært tøft ytre.

Bogart ble dermed forbeholdt A-filmer, og hans neste store film ble en enda større suksess. Casablanca var Bogarts første film som hovedpersonen i en romantisk film. Hans anstrengte forhold til ekskjæresten, hans tilgjorte nøytralitet, hans evne til å balansere mellom alle fraksjonene som forlangte absolutt lojalitet, er for lengst gått inn i Hollywood-mytologien som en av de mest kjente fortellingene.

Etter disse filmene kom en rekke filmer med Bogarts framtidige kone Lauren Bacall, av hvilke The Big Sleep regnes som den beste, men også To have and have not og Key Largo regnes som gode. Han lagde også The Treasure of Sierra Madre, en film blottet for romantikk og lykkelig slutt. Der det sistnevnte ikke var helt uvanlig med Bogarts filmer, om kanskje med de siste. En film uten romantikk var svært uvanlig. Filmen vant Oscar, men ble ingen publikumssuksess.

I 1951 lagde Bogart filmen Afrikadronningen med Katharine Hepburn. De to ble regnet av American Film Institute som de to største legendene innen film, men de lagde bare denne filmen sammen. Bogart vant en Oscar for sin rolle i filmen, og i motsetning til Sierra Madre, ble dette en publikumssuksess.

Bogart satte en standard for den typiske tøffe mannen som få har greid å leve opp til. Han er også generelt ansett for å være et kulturikon.


I filmen om livet hans, Bogie fra 1980, blir han portrettert av Kevin O'Connor.

Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Ekteskapene[rediger | rediger kilde]

Bogart var gift fire ganger, siste gang med den amerikanske skuespillerinnen Lauren Bacall, som han fikk en sønn og en datter med. De tre første ble han skilt fra, mens han var gift med Bacall frem til sin død.


Forrige mottaker:
 José Ferrer 
Oscar for beste mannlige hovedrolle
Neste mottaker:
 Gary Cooper 

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Trivielle ting[rediger | rediger kilde]

  • Ett sted i dataspillet Fallout hadde oppkalt en salong etter filmen han var med i, "The Maltese Falcon", med samme navn.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Side 9-22, Jeffrey Meyers. Bogart: A Life in Hollywood. London: Andre Deutsch Ltd., 1997. ISBN 0-233-99144-1.
  2. ^ Time, hentet 14. januar 2010
  3. ^ SPRING FILMS/REVIVALS; How One Role Made Bogart Into an Icon New York Times

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Humphrey Bogart – bilder, video eller lyd
skuespillerstubbDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.