Robert Donat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Donat
GoodbyeMrChipsTrailer1.jpg
FødtFriedrich Robert Donat
18. mars 1905
Withington, Manchester, Lancashire, England
Død9. juni 1958 (53 år)
London, England
Beskjeftigelse Skuespiller
Ektefelle
Far Ernst Emil Donat[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Gravlagt East Finchley CemeteryRediger på Wikidata
Utmerkelser Oscar for beste mannlige hovedrolle (1938), stjerne på Hollywood Walk of FameRediger på Wikidata
Aktive år1932–1958
IMDbIMDb

Friedrich Robert Donath (født 18. mars 1905 i Withington i Manchester, død 9. juni 1958 i London) var en engelsk skuespiller.

Donath vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Mr. Chips i filmen Adjø Mr. Chips (1939). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Robert Donats far var polsk innvandrer, mens moren var engelsk. Donat stammet mye, og da han var elleve år gammel, begynte han med språkopplæring. Dette resulterte i en usedvanlig myk og vakker stemme, som skal ha sørget for at han ble en populær skuespiller.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Robert Donat og Elissa Landi i Greven av Monte Cristo (1934).

Donat debutere på scenen som 16-åring, og han deltok i en rekke Shakespeare-oppsetninger og andre klassiske skuespiller i provinsteatre før debuten i London i 1930. Donat fikk raskt oppmerksomheten til ulike castingansvarlige, og filmdebuten kom i 1933 med Henrik VIII privat av Alexander Korda.

Etter en kort Hollywood-karriere, dro han tilbake til England og spilte i Alfred Hitchcocks Mannen som visste alt. Han fortsatte arbeidet med britiske filmproduksjoner i 1930-årene. I 1939 vant han Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Mr. Chips i Adjø Mr. Chips, hvor han spilte et aldersspenn på 25-83 år. Donats karakter i filmen ble kåret til filmhistoriens 41. beste heltefigur av det amerikanske filminstituttet.[2]

Filmkarrieren tok etter hvert slutt etter en livslang kamp mot astma og dårlig selvfølelse. Han takket nei til stadig flere filmroller. Under innspillingen av hans siste film Vertshuset "Den sjette lykke", var han alvorlig syk og fullførte innspillingen ved hjelp av oksygentanker. Donats siste filmreplikk var: «We shall not see each other again, I think. Farewell.» Han døde 53 år gammel.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]