Hopp til innhold

Hundreårsmedaljen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Båndstripe for Hundreårsmedaljen
Air Chief Marshal Angus Houston bærer Hundreårsmedaljen i midten av sin utmerkelsesrekke

Hundreårsmedaljen (engelsk: Centenary Medal) er en australsk minnemedalje innstiftet i 2001 i anledning av hundreåret for etableringen av den australske føderasjonen.[1] De seks britiske koloniene i Australia gikk den 1. januar 1901 sammen i Australsambandet. Medaljen ble tildelt australske borgere som har ytt et særlig bidrag til det australske samfunnet og til styringen av landet.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Medaljen har en sjutagget stjerne som motiv. En slik stjerne forekommer også i Australias flagg og kalles føderasjonsstjernen. Hver av stjernens stråler representerer en av de seks delstatene, mens den sjuende står for territoriene. I midten av stjernen er det plassert et aboriginsk motiv of rundt dette en bord med omskriften «CENTENARY OF FEDERATION 1901–2001». Medaljen har en perlerad bestående av 100 perler langs kanten.[1] Baksiden bærer konturene av en sjutagget stjerne samt omskriften «FOR CONTRIBUTION MADE TO AUSTRALIAN SOCIETY». Medaljen er opphengt i et blått bånd, som i midten har sju striper i gult og rødt. Rødt skal representere føderasjonen, mens blått og gult står for det 21. århundre. De gule og røde stripene representerer delstatenes samling i føderasjonen.[1]

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Hundreårsmedaljen ble tildelt personer som har bidratt med en særlig innsats i lokalsamfunnet og for fremragende innsats innen vitenskap og kunst. Medaljen ble også tildelt statstjenestemenn og politikere, som har bidratt til det australske styresettet. Medaljen ble også tildelt dem som var født før 31. desember 1901 og som opplevde å få delta i hundreårsjubileet for føderasjonen 1. januar 2001. Den generelle tildeling av medaljen fant sted i 2001, men har deretter opphørt med unntak av at medaljen fortsatt tildeles dem som fyller 100 år. I forbindelse med hundreårsjubileet ble det foretatt 15 833 tildelinger.[1] Antallet har senere økt, som følge av tildelinger til personer som fyller 100 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Centenary Medal Arkivert 24. oktober 2009 hos Wayback Machine., It's an Honour, Department of the Prime Minister and Cabinet.
Autoritetsdata