Proof of Life

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Proof of Life
Generell informasjon
GenreKriminalfilm, dramafilm,[1] actionfilm, politisk thriller
Utgivelsesår2000
NasjonalitetUSA
Lengde135 min.
SpråkSpansk, engelsk
Bak kamera
RegiTaylor Hackford[1][2][3][4][5][6] Rediger dette på Wikidata
ManusTony Gilroy Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Taylor Hackford
MusikkDanny Elfman Rediger dette på Wikidata
FotoSławomir Idziak Rediger dette på Wikidata
KlippSheldon Kahn Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeMeg Ryan,[2] Russell Crowe,[2] David Morse,[2] David Caruso,[7] Gottfried John,[7] Pamela Reed,[2] Anthony Heald, Alun Armstrong,[8] Michael Kitchen,[8] Margo Martindale,[8] Michael Byrne,[8] Flora Martínez,[8] Zbigniew Zamachowski,[8] Rowena King,[8] Aleksandr Balujev,[8] Pietro Sibille,[8] Aristóteles Picho[8] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapCastle Rock Entertainment Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Warner Bros.
Netflix
Premiere(r)2000
22. mars 2001 (Tyskland)[9]
Eksterne lenker

Proof of Life er en amerikansk actionfilm fra 2000. Regissør var Taylor Hackford. Filmens manus ble skrevet av Tony Gilroy.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Alice Bowman flytter til det (fiktive) sør-amerikanske landet Tecala fordi ektemannen hennes, Peter Bowman (David Morse) er en ingeniør som ble ansatt med å bygge en ny demning for olje-selskapet Quad Carbon. En morgen kjører Peter gjennom en by, havner i trafikk-kork og havner deretter i bakhold og blir bortført av gerilja-opprørere fra Liberation Army of Tecala. Opprørerne tror Peter arbeider for en oljerørledning for Quad Carbon, og de tar ham med seg gjennom jungelen.

Terry Thorne (Russell Crowe) et tidligere medlem av det britiske Special Air Service, ankommer Tecala etter en vellykket gissel-redning i Tsjetsjenia. Han blir ansett som ekspert og forhandler i saker om kidnapping og løsepenger, og hans bedrift Luthan Risk får i oppdrag å sikre Peters løslatelse. Quad Carbon er på randen av konkurs, de har ikke råd til å betale for løsepenger, eller betale for Thornes tjenester. Til tross for Alice ber ham bli, velger Thorne å forlate landet. Alice får kontakt med en korrupt lokal gissel-forhandler, som umiddelbart oppfordrer henne til å betale ELT sine krav om løsepenger på 50 000 dollar. Alice vet ikke hva hun skal gjøre, men hun sier enig. Men transaksjonen blir forhindret av Thorne som bestemte seg for å komme tilbake for å hjelpe henne. Han får hjelp av Dino (David Caruso) en konkurrerende gissel-forhandler, og tidligere Green Beret. I løpet av de neste månedene bruker Thorne en radio for å snakke med en ELT-kontakt, og de krangler om vilkårene for Peters løslatelse - inkludert en betaling som Alice har råd til. De forhandler etter hvert frem en sum på 650 000 dollar.

I mellomtiden sitter Peter som fange i ELT sin base i jungelen. Der blir han venn med et annet gissel som heter Kessler, en misjonær og tidligere medlem av den franske fremmedlegionen som har sittet som gissel der i nitten måneder. De to finner på en plan for å stikke av, men de blir raskt sporet opp av ELT. Kessler faller i en elv etter å ha blitt skutt i skulderen. Men Peter tråkker i en felle, og blir tatt til fange igjen. Kessler blir senere funnet, og innlagt ved sykehus. Thornes ELT-kontakt nekter deretter å respondere på henvendelsene hans. Thorne får endelig bekreftet at Peter fremdeles er i live. Men på grunn av ELT sin eskalerende krig mot myndighetene, og Peters kunnskap om hvor leiren deres befinner seg gjør at ELT ikke lenger ønsker å forhandle med noen eller slippe Peter fri.

Thorne, Kessler og Alice klarer å overbevise regjeringen i Tecala om at ELT planlegger et angrep på olje-rørledningen som skal bygges gjennom deres territorium. Dette tvinger regjeringen til å mobilisere mot ELT. Thorne, Dino og flere medarbeidere blir deretter satt inn med helikopter mot ELT-basen. De overvinner leirens soldater. De klarer å frigjøre Peter og et annet gissel, og flyr deretter tilbake til byen. Alice gjenforenes endelig med ektemannen sin, og de reiser med fly tilbake til USA.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0228750/; besøksdato: 1. juli 2016.
  2. ^ a b c d e http://www.adorocinema.com/filmes/filme-26855/; besøksdato: 1. juli 2016.
  3. ^ http://www.filmaffinity.com/en/film733081.html; besøksdato: 1. juli 2016.
  4. ^ http://www.cinematografo.it/cinedatabase/film/rapimento-e-riscatto/39144/; besøksdato: 1. juli 2016.
  5. ^ http://www.the-numbers.com/movie/Proof-of-Life; besøksdato: 1. juli 2016.
  6. ^ http://www.interfilmes.com/filme_14269_Prova.de.Vida-(Proof.of.Life).html; besøksdato: 1. juli 2016.
  7. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0228750/fullcredits; besøksdato: 1. juli 2016.
  8. ^ a b c d e f g h i j (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  9. ^ www.kinokalender.com, besøkt 28. desember 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]