Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Type Stiftelse
Org.nummer 939 483 136
Stiftet 30. november 1977[1]
Hovedkontor Drøbak
Generalsekretær Hans Morten Lossius[2]
Medlemmer 706 000[3]
Undergrupper Norsk Luftambulanse AS
Motto Ingen skal si vi kunne gjort mer!
Nettsted norskluftambulanse.no

Stiftelsen Norsk Luftambulanse er en norsk ideell medlemsorganisasjon som arbeider for å styrke beredskapen for mennesker som blir utsatt for en ulykke eller akutt sykdom. Stiftelsen ble dannet i 1977 av legen Jens Moe og en rekke ildsjeler, og har i dag nesten 800 000 medlemmer i Norge. Hovedkontoret er i Drøbak, og regionkontor i Bodø, Trondheim, Arendal, Bergen og Stavanger.

Stiftelsen Norsk Luftambulanse er eier av datterselskapet NLA Holding AS som igjen eier Norsk Luftambulanse AS.[4] Norsk Luftambulanse AS er operatør av legehelikoptre i Norge på oppdrag fra Luftambulansetjenesten. I tillegg driver Stiftelsen Norsk Luftambulanse et omfattende arbeid for å fremme kunnskap om førstehjelp i befolkningen, fagkurs og undervisning for personell i hele redningskjeden, samt omfattende forskning innen akuttmedisin.

Norsk Luftambulanse drev internasjonal ambulanseflyvning og medisinsk assistanse mellom 1978 og 2008, fra 2004 gjennom datterselskapet GMS. Stiftelsen kjøper nå slike tjenester fra andre selskaper for sine medlemmer.

Datterselskap[rediger | rediger kilde]

Norsk Luftambulanse AS[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Norsk Luftambulanse AS
Norsk Luftambulanse har lenge hatt det medisinske ansvaret for bemanning av Sea King-helikoptre fra Luftforsvarets 330 skvadron
Fly av typen Beechcraft Super King Air, operert av datterselskapet Svensk Flygambulans AB med Norsk Luftambulanse-logo
Global Medical Support bruker bl.a. jetfly av typen Hawker 800

Norsk Luftambulanse AS er Norges største operatør av legehelikoptre, og er heleid av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Første oppdrag var i juni 1978. Selskapet drifter åtte av Norges 11 legehelikopterbaser (Trondheim, Førde, Bergen, Stavanger, Ål, Dombås, Lørenskog og Arendal) på oppdrag fra Helseforetakenes nasjonale luftambulansetjeneste ANS. Selskapet har en moderne flåte bestående av Eurocopter EC 135-helikoptre. Helikoptrene bemannes med pilot og redningsmann fra Norsk Luftambulanse AS, legen er ansatt i det lokale helseforetak (unntatt på Dombås hvor legen er ansatt i Norsk Luftambulanse AS).

I tillegg til legehelikoptrene har Norsk Luftambulanse AS også ansvaret for den medisinske bemanningen ved Luftforsvarets 330 skvadron på Ørlandet, tidligere også i Banak.

Stiftelsens øvrige aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen Norsk Luftambulanse arrangerer en rekke kurs og konferanser for blant annet for ambulansepersonell, brann- og politimannskaper, sykepleiere og leger.

Videre er stiftelsen involvert i forskning, gjennom å støtte forskningsprosjekter, egne ansatte stipendiater, bidrag til å bygge opp forskningsmiljøer og finansiering av et professorat i akuttmedisin.

Stiftelsen finansierer også økt akuttberedskap i norske kommuner, for eksempel ved utplassering av hjertestartere og opplæring av helsepersonell.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen Norsk Luftambulanse er Norges største ideelle medlemsorganisasjon med nesten 800 000 medlemmer. Stiftelsens arbeid finansieres gjennom medlemmenes kontingent og av ca. 3 600 støttebedrifter. Den er inndelt i regionene Nord, Midt, Øst, Sør og Vest, som har hvert sitt regionråd. Organisasjonens øverste organ er rådsmøtet, som velger styret i stiftelsen. Knut Oscar Fleten har vært styreleder siden 2009. Steinar Sørlie var generalsekretær og administrerende direktør fra 2002 til 2010. Åslaug Haga overtok som generalsekretær fra mars 2011, mens Erik Kreyberg Normann ble generalsekretær i januar 2013.[5]

Historie[rediger | rediger kilde]

Det var legen Jens Moe som grunnla Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Han hadde i flere år vært kritisk til ambulansesystemet i Norge, og mente at flere kunne reddes dersom hjelpen kom raskere frem.

11. mars 1978 Holdt stiftelsen oppvisning i Holmenkollen med et lånt helikopter fra Sveits. En gruppe speidere fra Oslo ble tatt i ras i Norefjell, og det ble satt i gang redning med oppvisningshelikopteret. Øivind Antonsen, en 21 år gammel speiderleder, ble Norsk Luftambulanse AS' første offisielle pasient. [6]

2. juni 1978 ble legehelikopteret sendt på sitt første oppdrag – en bilulykke. I begynnelsen var ikke staten begeistret for idéen om en luftambulansetjeneste, og helsedirektøren betegnet NLAs arbeid som «luksusmedisin». I løpet av 1980-tallet endret staten holdning til Norsk Luftambulanse. I dag er driften av luftambulansetjenesten offentlig finansiert. Stiftelsen Norsk Luftambulanses bidrag er i dag å videreutvikle tjenesten.

Tidligere datterselskaper[rediger | rediger kilde]

Svensk Flygambulans AB[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Svensk Flygambulans

Svensk Flygambulans AB var et datterselskap eid av Stiftelsen Norsk Luftambulanse fra mai 2004 til mars 2009. Frem til oktober 2007 het det SOS Flygambulans AB. Selskapet gjennomfører ambulansetransporter i Sverige på oppdrag fra myndighetene i Sør- og Midt-Sverige, og flyoppdrag i Nord-Europa på oppdrag fra bl.a. forsikringsselskaper. I perioden det var en del av Norsk Luftambulanse opererte selskapet tre ambulansefly og gjennomførte ca. 1 100 transporter årlig.

NLA Global Medical Support AS[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: NLA Global Medical Support


NLA Global Medical Support AS (GMS) er et tidligere datterselskap i Norsk Luftambulanse.

Norsk Luftambulanse har drevet internasjonal ambulanseflyvning og medisinsk assistanse siden 1978. Den internasjonale virksomheten ble skilt ut i et eget selskap, GMS, i 2004, som var et heleid datterselskap i Norsk Luftambulanse. I november 2008 ble selskapet solgt til det nordiske selskapet SOS International a/s. Norsk Luftambulanse samarbeider med GMS, og GMS yter på vegne av Norsk Luftambulanse medisinsk hjelp over hele verden, til medlemmer av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, eller på oppdrag fra myndigheter eller private, f.eks. forsikringsselskaper, rederier eller offshoreselskaper. Selskapets alarmsentral i Norge koordinerer virksomheten, og både fly og personell er tilgjengelige døgnet rundt, og kan kalles ut i løpet av kort tid fra hovedbaser i Norge, Sverige og Danmark.

GMS har en flyflåte for både korte, mellomlange og lange distanser, og flyene er bemannet med anestesileger og spesialsykepleiere med kompetanse innen flymedisin. GMS disponerer jetfly av typen Hawker 800 og turbopropellfly av typen Beech 200.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret
  2. ^ Hans Morten Lossius er konstituert generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse
  3. ^ Om Stiftelsen Norsk Luftambulanse
  4. ^ Årsmelding 2012
  5. ^ Erik Kreyberg Normann blir ny generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse - pressemelding fra Norsk Luftambulanse, 13. januar 2013.
  6. ^ «Takker for livet», Drammens Tidende 16. mars 2008,

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]