Fjellfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjellfly AS-350 B3

Fjellfly ble etablert av Einar Andersen i 1977 etter at navnet tidligere hadde vært i bruk fra 1954 til 1972 av Snorre Kjetilson, med base ved Skien lufthavn, Geiteryggen. Kjetilson kjøpte tidlig på 1960-tallet to Scottish Aviation Twin Pioneer. Begge flyene ble satt inn i rute mellom Skien og Fornebu. En tid mellom 1956 og 1960 ble ruten utvidet til Hamar. Etter en treg start opererte selskapet på det mest 14 fly av variert størrelse (1965). De opererte også charterfly og godstransport. Kafeteriadrift var også en viktig inntektskilde for selskapet på grunn av to bjørner (Tasselass og Bamse) som bodde på Geiteryggen. Snorre Kjetilsons Fjellfly ble slått konkurs i 1972.

Etter at Andersen reetablerte selskapet på Hovden i Setesdal i 1977 begynte han med en Cessna 206 med flottører. Flåten ble senere utvidet med en Cessna 185 og en DeHavilland Beaver. I 1983 anskaffet selskapet sitt første helikopter. Driften innebar en utstrakt virksomhet innen sightseeing, transport av jegere og fiskere (gjerne høyt til fjells), foto- og reklameflyging, overvåking og anleggsflyging. Selskapet drev også helikopterskole med Hughes 269C, hvor selskapet satset på å gi en profesjonell utdannelse under realistiske forhold. Selskapet etablerte sin egen heliport i naturskjønne omgivelser like sør for Hovden sentrum.

Fjellfly hadde også avdelinger ved Bergen lufthavn, Flesland samt Ulvik i Hardanger.

Etter å ikke ha eksistert som selvstendig selskap siden 2007 ble selskapet reetablert på høsten i 2010. Fra og med januar 2011 har Fjellfly kunnet tilby teorikurs for trafikkflygere (både for helikopter og fly), og fra og med mai 2013 har selskapet hatt egen AOC, lisens og driftstillatelse for operativ flyging med helikopter og sjøfly. Skoledriften ble utvidet med praktisk utdanning på helikopter og sjøfly fra og med oktober 2013.

Selskapet har sin hovedbase for utdanning ved Stavanger lufthavn, Sola, mens operativ base primært er Hovden. I jakt- og fiskesesongen tilbyr Fjellfly flyging ut fra Songadammen og Vågslid skisenter med helikopter, og fra Møsvatn/Skinnarbu med sjøfly.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]