Helitrans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helitrans
IATA: 9IICAO: HTA
CallsignSCANBIRD
Grunnlagt1990
HovedflyplasserTrondheim lufthavn, Værnes
Antall fly20
Destinasjoner6 (7- Brannberedskap Torp, Sandefjord)
HovedkontorStjørdal, Norge
NøkkelpersonerGeir-Vidar Sørheim (dag. led.)
Nettsidehttp://www.helitrans.no
En BAe Jetstream 32 fra Helitrans på Kristiansund lufthavn, Kvernberget

Helitrans AS er et norsk helikopterselskap med hovedkontor på Trondheim lufthavn, Værnes. Selskapet ble stiftet i 1990, og driver med helikopteroperasjoner som personelltransport, lasteflyging og mastmontasje.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble etablert i 1990, og fikk innvilget driftstillatelse av Luftfartsverket året etter. Som helikopterselskap tok Helitrans på seg oppdrag som blant annet montering av GSM-antenner, rovdyrovervåkning, samt transport av personell fra virksomheter som NRK, TV 2, Statkraft og Forsvaret.

Selskapet utvidet driften i 1997, da det gikk til anskaffelse av sitt første fly, en Dornier 228 som ble brukt til å fly mellom Stjørdal og Brønnøysund lufthavn, Brønnøy på vegne av Statoil. Selskapet tok også på seg andre charteroppdrag, blant annet for fotballklubben Rosenborg Selskapets fly, og dets operasjoner ble for øvrig overtatt av Kato Air året etter.[1]

Selskapet utvidet sin virksomhet på ny i 2003 da det kjøpte opp flyfotoselskapet Fjellanger Widerøe Aviation, som blant annet omfattet overvåkingsflyet LN-SFT. Selskapet kjøpte også opp alle innenriksoperasjonene til helikopterselskapet NorCopter, noe som førte til at selskapets flåte ble utvidet.

Selskapet fløy charterflygninger mellom Ålesund lufthavn, Vigra og Stjørdal på oppdrag fra Helse Sunnmøre en periode i 2007. Helitrans fikk også i oppdrag å trafikkere charterruten mellom Kristiansund lufthavn, Kvernberget, Brønnøysund lufthavn, Brønnøy og Stjørdal etter at Coast Air gikk konkurs. Helitrans trafikkerte disse to rutene, side om side med svenske Direktflyg, begge på vegne av Statoil.[2] Men både Helitrans og Direktflyg ble senere skiftet ut med ruteflyvningene til Widerøe.

Helitrans fløy fra sommeren 2010 til januar 2011 ruteflyvningene for Vildanden, helt frem til Vildanden gikk konkurs. Helitrans brukte to innleide ATR 42 og tre av sine egne British Aerospace Jetstream 32 på operasjonene for Vildanden, men når konkursen kom leverte selskapet begge Helitrans ATR 42-flyene tilbake til sin tyske eier Avanti Air. I 2008 leide Helitrans inn et British Aerospace Jetstream 41 en kort periode, fra det britiske flyselskapet Eastern Airways, som de brukte på charterflyvninger.

Helitrans er heleier av HelikopterDrift.

Helitrans solgte sine tre British Aerospace Jetstream 32 i løpet av første del av 2012, LN-HTB ble solgt til en ukjent kjøper i Afrika og de to siste, LN-FAN og LN-FAQ ble solgt til AIS Airlines. Siden har Helitrans konsentrert seg om sin kjernevirksomhet som leverandør av helikoptertjenester.

Flåte[rediger | rediger kilde]

Helitrans administrerer en flåte bestående av følgende helikoptre:

Flytype Antall Merknader
Eurocopter AS 350 9 LN-, LN-OAU, LN-ODK, LN-OGL, LN-OLG, LN-OPA, LN-OPB, LN-OPE, LN-OFA
Eurocopter EC 120 1 LN-OTO
Robinson R44 6 LN-OAQ, LN-OCC, LN-OCL, LN-OGK, LN-OGM, LN-OSH

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om Helitrans
  2. ^ «Kvernberget.net, flyselskaper». Arkivert fra originalen 14. mars 2018. Besøkt 5. oktober 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]