Louis Mountbatten, 1. marki av Milford Haven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Louis Mountbatten

Louis Alexander Mountbatten, 1. marki av Milford Haven, opprinnelig prins Ludwig Alexander av Battenberg (født 24. mai 1854 i Graz, død 11. september 1921 i London) var en hessisk prins og senere britisk admiral som tjenestegjorde som First Sea Lord 1912–1914.

Han var eldste sønn av prins Alexander av Hessen-Darmstadt (1823−1888) og grevinne Julia von Hauke (1825−1895). Ettersom foreldrene var gift i morganatisk ekteskap ble Julia von Hauke ikke medlem av huset Hessen, men ble av sin svoger, storhertug Ludwig III av Hessen-Darmstadt tildelt tittelen grevinne av Battenberg, en tittel som ikke hadde vært i bruk siden 1310. Det samme gjaldt for hennes barn, som dermed ikke hadde arverett til den hessiske tronen. Julia von Hauke ble senere opphøyet i den hessiske fyrstestanden og hennes etterkommere fikk tittelen prins/prinsesse.

Prins Ludwig av Battenberg ble født i Graz i Østerrike, der faren tjenestegjorde som offiser i den østerriksk-ungarske hæren. Han tilbragte barndommen på Schloss Heiligenberg i Hessen. Under innflytelse av sine slektninger Alice av Storbritannia og hennes bror Alfred av Sachsen-Coburg-Gotha, hertug av Edinburgh, to barn av dronning Victoria av Storbritannia, trådte prins Battenberg i en alder av 17 år i britisk tjeneste som sjøoffiser.

Prins Ludwig av Battenberg giftet seg 30. april 1884 i Darmstadt med sin kusine, prinsesse Viktoria av Hessen-Darmstadt, datter av storhertug Ludwig IV av Hessen-Darmstadt og prinsesse Alice av Storbritannia, og barnebarn av dronning Victoria av Storbritannia.

Battenberg-familien i Storbritannia oversatte familienavnet til Mountbatten i 1917, i forbindelse med første verdenskrig.

Mountbatten var ridder storkors av Order of the Bath, ridder storkors av Royal Victorian Order og ridder kommandør av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden. Han var medlem av Det kongelige råd.