Hopp til innhold

Figur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Figur og figurer brukes som betegnelse blant annet på bildemotiver, nummererte illustrasjoner i trykte skrifter, tegn, merker og grafiske uttrykksformer. Figurer står da i motsetning til blant annet ren tekst. Talltegn, logiske tegn, bildesymboler, allegoriske bildeframstillinger og lignende, kan bli kalt figurer. Betegnelsen brukes også om små statuetter av dyr og mennesker, blant annet små plastdokker og tinnsoldater.

Også huldra i Lardals kommunevåpen er en «figur» i heraldisk forstand

I heraldikken deles våpenskjoldenes innhold inn i to kategorier: figurer og farger (tinkturer). I skjold (eller skjoldfelt) er bakgrunnen en tinktur, mens de motiver som er plassert på denne bakgrunnen, er figurer. Figuren eller figurene har en annen tinktur enn bakgrunnen. Både bakgrunn og figurer består av fargeflater.

Våpenskjoldenes figurer deles inn i to typer: heroldsfigurer (også kalt heraldiske figurer) og alminnelige figurer. Heroldsfigurene er nærmest geometriske inndelinger av skjoldet, så som bjelke, stolpe også kalt pæl, og sparre. De alminnelige figurer er alle andre figurer, enten de er hentet fra virkelighetens verden eller fantasien.

Bumerker består av figurer utformet som streker eller linjer uten faste farger. Disse figurene kan være helt enkle som en vinkelformet strek eller en trekant, men kan også være sammensatt av flere figurtyper, for eksempel trekant med et kors på toppunktet (kalt «jomfrua»), eller sammensetninger med en hovedstav, tverrstreker på denne, sikksakk-fot nederst og mange andre variasjoner. Slike figurer, brukt som kjennetegn for personer, blir kalt for bumerker.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]