Skandinavisk våpenrulle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skandinavisk våpenrulles våpen.
Illustrasjon: Commons-bruker Lokal_Profil

Skandinavisk våpenrulle (svensk: Skandinavisk vapenrulla; dansk: Skandinavisk våbenrulle) er en heraldisk publikasjon og en våpenrulle for nordiske våpenskjold. Våpenrullen kommer ut i ett hefte årlig.

Skandinavisk våpenrulle publiserer nylig antatte eller nedarvede våpenskjold tilhørende personer, familier, organisasjoner og videre. Våpenrullen gjengir våpner med fargetegning (illustrasjon) og blasonering (tekst). Fremfor alt omfatter våpenrullen nye, borgerlige våpen i Sverige, men også fra andre land i Norden. Publisering i våpenrullen gir i seg selv ingen juridisk beskyttelse av et våpen, men angir i dette henseende kun dato for faktisk offentliggjørelse.

Skandinavisk våpenrulle ble i 1963 grunnlagt av kunstner og forsker Jan Raneke (1914–2007) og cand.jur. Christer Bökwall, som også grunnla stiftelsen som eier og utgir våpenrullen. Tor Flensmarck tiltrådte i 1983 som redaktør. Fra og med 2011 bestyres våpenrullen av Societas Heraldica Scandinavia, pr. 2012 med kongelig våpenmaler Ronny Andersen som redaktør. Ved sin side har Andersen en redaksjon bestående av medlemmer fra Danmark, Finland, Norge og Sverige. Denne har blant annet som oppgave å se til at et til våpenrullen anmeldt våpen følger heraldiske regler, ikke krenker andres våpenrett eller uriktig gir uttrykk for at bæreren har annen stand eller slektstilhørighet enn hva som er virkelig. Til våpenrullen medvirker noen av Nordens fremste heraldiske kunstnere, blant andre Bengt Olof Kälde og Davor Zovko.

Skandinavisk våpenrulles svenske forgjengere var blant andre Arvid Berghmans bøker Svenska borgerliga släktvapen (1939) og Borgerlig vapenrulla (1950).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]