Triangel (heraldikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«3 sølv triangler,1-2» i Andebus kommunevåpen fra 1986, symboliserer de tre sognene i kommunen og skal dessuten ligne bokstaven A.

Triangel er en flatefigur i heraldikken, og den er der en likesidet trekant.

Triangelfiguren er brukt i våpenskjold allerede fra middelalderen og i de fleste land med europeisk heraldikk. Et triangel med figurer på inngår bl.a. i El Salvadors riksvåpen, Filippinenes presidentflagg samt i Nicaraguas flagg og Nicaraguas riksvåpen. De norske kommunene Andebu og Grong har tre triangler i sine kommunevåpen, mens Oppegård har sytten. Det finnes mange offentlige våpen (statlige og kommunale) i både Skandinavia og andre land med triangel. I norske slektsvåpen er et triangel mer sjelden. I Sverige hadde Engelbrekt Engelbrektsson (død 1436) i skjoldet et triangel som fra hver side har en utvoksende lilje. Denne figuren kan også oppfattes som tre halve liljer stilt som et triangel.

En figur i våpenskjold og flagg som er trekantet og dannet av en streng, kan se ut som et triangel som det er lagt et mindre triangel på. Denne figuren er også blitt kalt for triangel.

Triangelet er forskjellig fra den heraldiske figuren som kalles en spiss, fordi en spiss kommer ut fra skjoldkanten eller fra en annen våpenfigur. Triangelet er ikke inntil skjoldkanten, men står «svevende» i skjold eller felt.

I bumerker brukes ett eller flere triangler formet ved hjelp av en sammenhengende strek eller linje. Trianglene kan henge sammen som to triangler formet som et timeglass, tre triangler som trikvetra eller fire som en valknute.

Litteratur[rediger | rediger kilde]