Kurtoasi (heraldikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alliansevåpen med kurtoasi: Mannens skjoldfigur enhjørningen, og hjelmen, er vendt mot konens våpenskjold. Fra Herrenhaus Löwenbruch,bygd ca 1800, Ludwigsfelde, Brandenburg.

Kurtoasi (av fransk: Courtoisie) vil si å speilvende et våpenskjold. I heraldikken betegner kurtoasi skikken å speilvende mannens våpenskjold mot kvinnens, i et alliansevåpen. Kurtoasi er også en speilvending av et våpenskjold mot et alter i en kirkebygning.

Våpenskjold i kurtoasi forekommer i de fleste land med europeisk heraldikk allerede fra middelalderen. Det finnes også avbildninger av alliansevåpen der våpenfigurene ikke er speilvendte, særlig i sterkt sammensatte våpenskjold.

Til dels er uttrykket kurtoasi brukt også når et våpen er speilvendt for å peke i fartsretningen på kjøretøy, så som det norske riksvåpenetpolitiets bildører. Dessuten kan uttrykket brukes når et våpenskjold er plassert slik at det vender mot tittelsiden til en bok.

Et våpenskjold kan være blitt speilvendt ved en ren feil, særlig når gravøren av et signet har gravert seglbildet positivt i stedet for negativt. Seglavtrykket blir da negativt og speilvendt.

Courtoisie betyr høviskhet eller høflighet og finnes på norsk skrevet som kurtoisi.

Litteratur[rediger | rediger kilde]