Stolpe (heraldikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stolper finnes også som støtteopphengere for ledninger (telefon- eller lys-/lyktestolper.

Stolpe eller pæl er betegnelsen på en grafisk figur i våpenskjold. Den har en geometrisk form og inngår blant heraldikkens heroldsfigurer.

Stolpe avkuttet og forskjøvet i Nessets kommunevåpen

En stolpe er en loddrett inndeling av skjoldet og er ofte lik et to ganger kløvd skjold. Er stolpen som midtfigur en del smalere enn de to sidefigurene, kalles den en smal stolpe (for eksempel i Orkdals kommunevåpen). Betegnelsen stolpe (pæl) kan også brukes når midtfiguren er noe bredere enn sidefigurene (f.eks. Ørskogs kommunevåpen).

Når stolpen ikke berører skjoldkantene, kalles den en svevende stolpe (slektsvåpen Ihlen). En stolpes sidekanter kan ha bølgeform og heter i våpenbeskrivelsen (blasoneringen) "stolpe dannet ved bølgesnitt" (Orkdals kommunevåpen fra 1986), men den har også vært kalt for "en loddrett sølv-elv" (Notoddens kommunevåpen fra 1939). Stolpen kan være "innsvinga" (Kvams kommunevåpen), eller "avskoren og forskuva mot venstre" (Nessets kommunevåpen).

Stolpe er en figur i våpenskjold allerede i middelalderen og stolpen forekommer i alle land med europeisk heraldikk. Stolpe finnes både i offentlige våpen (riksvåpen og andre statlige våpen, kommunevåpen og andre landskapsvåpen) og i private våpen (person- og slektsvåpen, laugsvåpen og andre ideelle eller kommersielle korporasjoners våpen).

I bumerker kalles en loddrett linje eller strek ofte for en "stav". Denne figuren er da ikke en flate som i våpenskjold.

I mange nasjonalflagg er det inndelinger som tilsvarer stolpe og to ganger kløvd våpenskjold, f.eks. for Frankrike og Irland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Andre land