Hopp til innhold

Kulturhistorisk leksikon for nordisk middelalder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kulturhistorisk leksikon for nordisk middelalder, forkortet KLNM, er et bokverk som presenterer artikler for de fem nordiske landene på dansk, norsk og svensk av forskere med ulike spesialiteter. Verket utkom med 22 bind i perioden 1956 til 1978.

Verkets geografiske omfang er de nordiske land, og det tar med fremmede emner, bl.a. fra tysk kultur, i den grad det har påvirket livet i Norden.

Verkets målsetting var å være opplysningsverk for forskning og folkeopplysning. Verket var først og fremst beregnet som et oppslagsverk for bibliotek, museum og arkiv. Verket har høy faglig kvalitet og artiklene er signert av forfatterne. Det er mange henvisninger til annen litteratur, mens statistikk og kart mangler.

Redaksjonskomitéen, ledet av en redaktør fra hvert land, bestod blant annet av fra Danmark: Johannes Brøndsted, Bernt Hjejle, Lis Jacobsen, Peter Skautrup, John Danstrup (redaktør 1951-57) og Allan Karker (redaktør 1957-78). Fra Island: Kristján Eldjárn, Þorkell Jóhannesson, Magnús Már Lárusson (redaktør) og Ólafur Lárusson. Fra Sverige: Ingvar Andersson, John Granlund (redaktør), Dag Strömbäck, Bengt Thordeman og Elias Wessén. Fra Finland: Gunvor Kerkkonen (redaktør), Aarno Maliniemi og Carl Axel Nordman. Fra Norge: Trygve Knudsen, Hallvard Lie, Johan Schreiner, Didrik Arup Seip og Finn Hødnebø (redaktør).


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]