Fremkommende

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fremkommende, framkommende eller framvoksende er i heraldikken en betegnelse som benyttes i beskrivelser av våpen, blasoneringer, for å angi at en figur kommer frem fra et skjolds kant eller fra en delelinje.

Framvoksende blir brukt ved fastsettinger av norske kommunevåpen, om figurer som kommer fra skjoldets sidekant, for eksempel for Fet i kgl. res. 19.12.1986: «I grønt en sølv fløtehake, skrått framvoksende fra høyre», og for Jondal i kgl.res. 27.11.1987: «På raud grunn tre skrått framveksande gull båtshaker.»

Framkommende er brukt i bok Norske slektsvåpen (1969) for bl.a. Fasmer med en framkommende borg (side 94), Haneborg med framkommende liljer (side 113) og Wisløff med en framkommende arm (side 230). Figurer fra skjoldets delelinjer finnes også i Benkestoks og Tanches slektsvåpen.

Betegnelsen framkommende brukes om en figur ut fra en loddrett kløvning i «Nordisk heraldisk terminologi» (1987) (figurene 386 og 388) på bokmål og nynorsk. Figur opp fra nedre skjoldkant (bildene 202 og 289) er betegnet som oppvoksende og oppveksande. Dansk har opvoksende og svensk har uppväxande om en lilje fra en vannrett deling (bilde 387).På fransk brukes issant om figur opp nedenfra, mens mouvant betegner ut fra sidekant.

Betegnelsen oppvoksende (oppveksande) er brukt ved fastsettinger av norske kommunevåpen, for eksempel for Rælingen i kgl.res. fra 30.4.1981: «I grønt en oppvoksende gull høygaffel med tre tinder», og for Tysvær i kgl.res. 3.2.1984: «På blå grunn ein oppveksande sølv hegre».

Noen kommunevåpen har figurer som kommer fra skjoldkanten, men uten at noe er fastsatt om framvoksende, oppvoksende eller eventuelt nedvoksende, for eksempel kommunene Brønnøy, Herøy i Møre og Romsdal og Meland.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]