Hopp til innhold

Earl Marshal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Earl Marshal (eller Marischal, tidligere Lord Marshal) er en gammel embets- og riddertittel som brukes i England, Skottland og Irland. Den har sitt opphav i to separate titler, jarl og marskalk (earl og marshal). William Marshal, 1. jarl av Pembroke hadde begge titler, og da embetet senere ble overlatt til hertugen av Norfolk ble den betegnet som Earl Marshal. Embetsinnehaveren er den åttende i rang av Great Officers of State, med Lord High Constable over og Lord High Admiral under. Posisjonen som Earl Marshal har utviklet seg og blant hans ansvarsområder i dag er organiseringen av de store statlige seremoniene, som eksempelvis monarkens kroning i Westminster Abbey og statlige begravelser.[1]

I middelalderen var Earl Marshal og Lord High Constable knyttet til kongens staller. Etterhvert som riddervesenet mistet sin betydning forsvant embetet Lord High Constable, og Earl Marshal ble leder for College of Arms (Heralds College) i London, som fortsatt kontrollerer bruken av heraldiske våpen i England. Earl Marshal hadde tidligere en egen domstol sammen med Lord High Constable, hvor saker som berørte heraldikk ble ført, samt saker som berørte en del militære affærer, som løsepenger, krigsbytte og soldatlønninger.

I moderne tid har Earl Marshalen ansvar for åpningen av parlamentet og kroningsseremonier, i tillegg til at han fortsatt leder College of Arms. Ifølge en forordning fra 16. juni 1637 fra Arthur Annesley, 1. jarl av Anglesey og Lord Privy Seal har Earl Marshal bestemmelsesrett i alle saker som berører heraldiske våpen og bruken av disse. Ingen nye våpen kan tas i bruk uten hans godkjenning, det vil i praksis si etter granskning og erklæring fra College of Arms.

Han er en av to høyadelige, sammen med Lord Great Chamberlain, som automatisk får ta sete i House of Lords etter reformen i House of Lords Act 1999. Dette skyldes de funksjoner de to har ved åpningen av parlamentet.

Skottland[rediger | rediger kilde]

Se Earl Marischal og Lord Lyon King of Arms.

Lords Marshal av England 1135-1397[rediger | rediger kilde]

Earls Marshal av England fra 1397[rediger | rediger kilde]

Assisterende Earls Marshal[rediger | rediger kilde]

En assisterende Earl Marshal (Deputy Earl Marshal) har til tider blitt utnevnt fordi Earl Marshal var mindreårig eller ute av stand til å utføre sine funksjoner på grunn av svak helse. Frem til 1824 ble en anglikansk assisterende Earl Marshal utnevnt når Earl Marshal var katolikk; dette var aktuelt fordi hertugene av Norfolk tradisjonelt har vært katolikker også etter reformasjonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata