Herman L. Løvenskiold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Herman Leopoldus Løvenskiold»)
Herman L. Løvenskiold
Født4. feb. 1897[1]Rediger på Wikidata
Død16. juli 1982Rediger på Wikidata (85 år)
BeskjeftigelseOrnitolog, fotograf Rediger på Wikidata
FarHerman Løvenskiold
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje i gull

Herman Leopoldus Løvenskiold (født 4. februar 1897Rafnes, død 16. juli 1982Nesodden) var en norsk heraldiker, fotograf, ornitolog og statsstipendiat.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han var odelsarving til herregården Rafnes, som hadde vært i denne grenen av slekten Løvenskiolds eie siden 1782, men den ble solgt ut av familien. Han utdannet seg i Tyskland og tok der en doktorgrad i kjemi. Hans store interesse var fugler og deres liv, så han fikk kallenavnet Fugle-Herman (til forskjell fra flere andre i slekten med fornavnet Herman). I moden alder tok han norsk doktorgrad på Avifauna Svalbardensis – fuglelivet på Svalbard (1964). Han skrev flere bøker om fugler og naturvern, og var fotograf i Carl Schøyens klassiske bok Fuglefjell (1931).

Løvenskiold hadde også stor interesse for slektshistorie (genealogi) og våpenskjold (heraldikk). I flere år arbeidet han med seglkonservering i Riksarkivet, samt med kopiering av segl fra middelalderen og nyere tid. Han skrev og utga boken Heraldisk nøkkel som er et systematisk oppslagsverk til de heraldiske figurene (og hjelmtegnene) i våpenseglene som inngår i Riksarkivets seglsamlinger, som totalt omfatter 4400 våpen fordelt på 2350 navn fra 1650-årene til 1900-tallet. Han var i 1969 medstifter av Norsk Heraldisk Forening og dens formann i 1969–1973.

Han samlet segl fra slekten Løvenskiold og var sammen med godseier Axel Løvenskiold, Ask, forfatter til en jubileumsbok om slekten og til et malt og trykt stamtre for den.

Han ble utnevnt til statsstipendiat i 1952.

Herman L. Løvenskiold var innehaver av Kongens fortjenstmedalje i gull, og hadde også flere utmerkelser for innsatsen under andre verdenskrig.[2]

Hans foreldre var stortingsmannen og offiseren Herman Løvenskiold (f. 1869) og Anette Gjertsen (f. 1871). Han var etterkommer etter «Fritz» Løvenskiold og Maren Fransisca Paus, som han eide malte originalportretter av. Han eide også hennes dagbok som er blitt trykt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk biografisk leksikon, oppført som Herman Leopoldus Løvenskiold, Norsk biografisk leksikon ID Herman_L_Løvenskiold, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Dødsfall». Adresseavisen, 21. juli 1982.

Litteratur[rediger | rediger kilde]