Firblading

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det er fire sølv "firblad" ifølge blasoneringen av Enebakks kommunevåpen i kgl.res. fra 1986.

Firblading eller firblad (engelsk og fransk: quatrefoil) er en stilisert grafisk figur som brukes i våpenskjold. En firblading ligner en heraldisk rose, men har bare fire kronblad i stedet for fem eller seks. Det forekommer at en firblading har en stilk med blad.

Figuren kan også ha fem eller seks blad, slik at den da kalles femblad eller seksblad. Men da er avbildninger av figuren som oftest vanskelig å skille fra en vanlig heraldisk rose.

Firblad ses fra middelalderen til idag i de fleste land som har europeisk heraldikk. Figuren finnes i både offentlige og private våpen.

Det er firblad med og uten stilk i noen norske personsegl fra 1300-tallet (Norske Sigiller nr 227 og 385). I det norske slektsvåpenet Midelfart fra 1700-tallet, er det firblad på stilker.

Det finnes en lignende figur i ornamentikk, arkitektur, grafikk m.m., som er formet bare som fire halvsirkler stilt inn til hverandre i en sirkel og med åpningene innover. Denne figuren kalles ofte firpass. På engelsk brukes Quatrefoil om både firblad og firpass.

Litteratur[rediger | rediger kilde]