Fortuna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Freske på et romersk alter for Fortuna, avbildet med ror og cornucopia, overflødighetshorn (Arkeologiske museum i Milano).

Fortuna er i romersk mytologi gudinne for lykken, og hun brukes som allegorisk og grafisk figur fra renessansen som et symbol for lykke, hell, handel og sjøfart. Betegnelsen Fortuna er ofte brukt som skipsnavn og brukes som forretningskjennetegn.

Den antikke framstilling av Fortuna er en kvinne kledt i lange gevanter som holder et overflødighetshorn. Den allegoriske figuren fra renessansen framstilles som en naken kvinne som trår med den ene foten på en kule og holder et langt, smal skipsseil slynget over hodet. Noen ganger har kulen en liten vinge til hver side og noen ganger brukes figuren uten kulen. Slike framstillinger finnes i norske og utenlandske segl og våpenskjold. Skulpturer av slike framstillinger av Fortuna finnes som sjøfartssymboler i Amsterdam, Budapest og Venezia.

Statuer[rediger | rediger kilde]

En statue av en påkledt Fortuna, balanserende på en kule mens hun slynger et flagrende tøystykke over seg, er i vår tid plassert på en vegg nær Oslo sentralstasjon.

Fortuna-statuen på Frognerstranda i Oslo er en gave til Oslo by fra Den norske Creditbank og er utført av kunstneren Odd Hilt i 1973

Heraldikk[rediger | rediger kilde]

Heraldisk Fortuna trår på en kule og slynger et smalt skipsseil med hendene. Her er hun i en moderne tegning av Glückstadts byvåpen.

Fortuna forekommer fra 1600-tallet ofte som figur i våpenskjold, både som skjoldmerke og som hjelmtegn. Da brukes mest den nakne Fortuna, mens den antikke Fortuna også er brukt i segl, blant annet på Norges Grunnlov 17. mai 1814 av sorenskriver A.Kiønig. Den nakne Fortuna finnes for eksempel i skjold i kommunevåpen for den tyske byen Glückstadt. I norske slektsvåpen kan vi se Fortuna blant annet som skjoldmerke for Dedekam og Heidenreich, samt som hjelmtegn for Cappelen og Kielland.

Fortuna er den sentrale figuren i hjelmtegnet til sjøhelten Cort Adeler, og finnes i flere litt forskjellige våpen fra hans etterkommere. Slektsvåpenet Adeler er blant annet malt på gallerifronten i Solum kirke ved Skien som Adeler familien fikk ombygd og eide i flere generasjoner.

Fortuna ble brukt på Oslo/Christianias byvåpen fra 1632-1892.

Litteratur[rediger | rediger kilde]